Megjelent a január–februári szám

Megjelent a január–februári szám

A tartalomból: Hírek Sirha 2022 Kiállítás a virtuális térben is. Múlt évi mérleg Farm-to-forktól a dark kitchen robbanásig Mi valósult meg a tavaly év elején megjósolt gasztrotrendekből? Főfogás Csapatépítő vagy csapatromboló gasztroelem? Borravaló – egy szakács...
Vince-napi pincejárás

Vince-napi pincejárás

Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince – tartja a közismert rigmus. Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást; szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak. A kopácsi gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon,...
BalatonBor: várják a borászatok jelentkezését

BalatonBor: várják a borászatok jelentkezését

A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy,...
Csak kezeletlen citrusokat a pohárba!

Csak kezeletlen citrusokat a pohárba!

Szinte már nincs olyan internetes híroldal, ahol ne olvashatnánk arról, hogy a citrusok héja vegyszerekkel kezelt, mégis a legtöbb vendéglátóhelyen – beleértve a koktélbárokat is – vegyszeres citrom, lime és narancs kerül az ásványvizes, limonádés, koktélos pohárba –...
A te éttermed komposztál?

A te éttermed komposztál?

Hulladékmentes szemlélet a vendéglátásban Egyes becslések szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek hozzávetőlegesen 15 százaléka a vendéglátóiparban: nemcsak a főzés folyamata közben keletkezik hulladék, hanem...
Sirha Budapest – 2022. március 22–24.

Sirha Budapest – 2022. március 22–24.

A pandémia időszaka nagy kihívások elé állította a vendéglátóhelyeket, a szállodákat, az alapanyag-beszállítókat, illetve a terület beszállítóit és kiszolgáló szakágait is. Az idei Sirhán a kiállítók és a versenyek mellett központi szerepet kap, hogy a piaci...
Rovarok váltak emberi fogyasztásra alkalmassá az EU-ban

Rovarok váltak emberi fogyasztásra alkalmassá az EU-ban

A világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,7 milliárd főt, az élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik, és ez a kiugrás veszélyezteti az élelmiszer-ellátást, és nyomást gyakorol ökoszisztémánkra. A kihívás globális, a kormányok világszerte...
Helyezzük növényi alapokra az új évet!

Helyezzük növényi alapokra az új évet!

Az idén 10 éves Felelős Gasztrohős Alapítvány – a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Fruccola kezdeményezésére –  csatlakozik a nemzetközi Veganuary mozgalomhoz. Januárban az alapítvány a helyi és szezonális növényi alapú étkezésre buzdít. A Veganuary...
Új hazai ősgabonalisztek a piacon

Új hazai ősgabonalisztek a piacon

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tájfajta tönke- és alakorlisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A...
Ellenőrzések a vendéglátóhelyi italbeszerzéseknél

Ellenőrzések a vendéglátóhelyi italbeszerzéseknél

A Gazdasági Versenyhivatal megindította első eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó, a fogyasztók választási lehetőségét bővítő kereskedelmi szabályozás érvényesítésére. A nemzeti versenyhatóság két nagy hazai gyorsétteremlánccal és három sörgyárral...
Sör-, ital- és Horeca-expo Riminiben

Sör-, ital- és Horeca-expo Riminiben

Február 20. és 23. között rendezik meg Riminiben a BBTech expót, amely a sörök és italok feldolgozási és töltési technológiáinak, alapanyagainak, csomagolásának, berendezéseinek és szolgáltatásainak legteljesebb kínálatát mutatja be. A teljes italellátási láncot...
Kávétrendek 2022

Kávétrendek 2022

A 2020-2021-es gasztrotrendek nagyjából már azt is előrevetítik, hogy mire számíthatunk 2022-ben, és ez nincs másképp a kávékultúrában sem. A jól kiszámítható folytatások mellett ugyanakkor a kávészakértők meglepő újdonságokat is jósolnak. Etikus forrás és...