Biztatónak ígérkezik az idei dinnyeszezon

Biztatónak ígérkezik az idei dinnyeszezon

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon. Habár hazai hajtatott termesztésből származó sárgadinnyét már egy hónapja találhatunk a polcokon, a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése igazán most kezdődik el. Felejtsük el Lőrincet! A klímaváltozásnak...
Újra belföldi utazásokra invitál a Magyarország vár magazin

Újra belföldi utazásokra invitál a Magyarország vár magazin

A kiadvány júliustól decemberig havonta, napilapok mellékleteként jelenik meg, de elérhető lesz a Tourinform-irodákban és a turizmus.com oldalán is. Interjú Princzinger Péterrel, a lapot kiadó Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnökével. 2019-ben jelentkezett...
Kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége nyári grillkampányában a sertéshús fogyasztását népszerűsíti. A grillszezon végéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús fogyasztásának fontosságára és...
Megéri egészséges ételeket kínálni?

Megéri egészséges ételeket kínálni?

Az egészséges étel az egészséges élet alapja, de vajon megéri-e egy vendéglátóipari egységnek erre alapoznia az üzleti stratégiáját? Milyen és mekkora befektetés szükséges ahhoz, hogy valóban jó minőségű, válogatott alapanyagokból készülő ételek kerüljenek a menübe –...
Itt a Campylobacter fertőzés szezonja

Itt a Campylobacter fertőzés szezonja

A WHO és a húsipar a Campylobactert kulcsfontosságú problémaként jellemzi; 2010-ben világszerte mintegy 166 millió megbetegedést okozott, a legtöbb esetben hasmenéses tünetekkel. Nyáron hazánkban ez a leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri fertőzés. 100 000...
Tenger gyümölcsei gombából fermentálással?

Tenger gyümölcsei gombából fermentálással?

Egy dán kutató a tenger gyümölcsei alternatíváját – mint fenntartható élelmiszert – próbálja megalkotni gombákból. Ha a módszer sikeresen visszaadja a tenger gyümölcsei állagát és ízét, a termék felkerülhet egy dán Michelin-csillagos étterem étlapjára, és szélesebb...
Megújult Fenntartható Vendéglátóhely-minősítés

Megújult Fenntartható Vendéglátóhely-minősítés

A hazai fenntartható étkezést és vendéglátást népszerűsítő Felelős Gasztrohős Alapítvány megújította Fenntartható Vendéglátóhely minősítését. A korábbi minősítési rendszer 10 éves, azóta változtak a gasztronómiai trendek is; a fenntarthatóság irányába indultak el....
Fókuszban a fenntartható gasztronómia

Fókuszban a fenntartható gasztronómia

A fenntarthatóság az az elképzelés, hogy egy tevékenységet – például a mezőgazdaságot, halászatot vagy akár az ételkészítést – úgy végzik, hogy ne pazarolják természeti erőforrásainkat, és a jövőben is folytatható legyen anélkül, hogy az károsítaná környezetünket vagy...
Jótékonysági borünnep Kárpátaljáért

Jótékonysági borünnep Kárpátaljáért

A Bormedence Kárpátaljáért rendezvény a borok és s muzsikaszó találkozásának ünnepe lesz, a rendezvény bevétele pedig több mint 10 kárpátaljai borász család megélhetését fogja segíteni. Június 25-én, szombaton 16:30-21:30 között rendhagyó Bormedence-eseményre kerül...
Magyar pezsgősiker Londonban

Magyar pezsgősiker Londonban

Idén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awardsot, a világ legnagyobb borversenyét, ahol négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet. A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre...
Csatlakozz a Rakunhoz! – 13 millió eldobott doboz csak Budapesten

Csatlakozz a Rakunhoz! – 13 millió eldobott doboz csak Budapesten

Az újrahasznosítás nem megoldás, hiszen az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait! A vendéglátóhelyek nagyon sokat tehetnek a műanyagszennyezés ellen azzal, ha az egyszer használatos csomagolóanyagok, evőeszközök, poharak,...
Fél év haladék az adatszolgáltatási kötelezettségre

Fél év haladék az adatszolgáltatási kötelezettségre

Az új törvények alapján minden vendéglátóegységnek kötelező olyan éttermi szoftver használata, ami adatokat továbbít az NTAK számára. Az adatszolgáltatás 2022. július 1-jétől lett volna kötelező, azonban az NTAK-ba történő adatszolgáltatási kötelezettséget fél évvel...
Vegyszermentes zöldségeket a tányérra!

Vegyszermentes zöldségeket a tányérra!

A napokban jelent meg az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) jelentése az európai piacokon kapható termékek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-maradék terheléséről. A témában hazánk legnagyobb biokutató szervezete, az Ökológiai...
A vendégeket érdekli az alkalmazottakkal való bánásmód

A vendégeket érdekli az alkalmazottakkal való bánásmód

Számos különböző tényező segíthet egy éttermet népszerűbbé tenni; a minőségi alapanyagok, a jó kiszolgálás és persze a finom ételek jutnak először eszünkbe. A jó közimázs fenntartásához más tényezőket is érdemes figyelembe venni, amilyen például az...
Növekvő árak: mire számít a vendég?

Növekvő árak: mire számít a vendég?

Az éttermek a megugró élelmiszer- és munkaerőköltségek, illetve a banki tranzakciós díjak emelkedése miatt küzdenek a profitért. A nagymértékű áremelkedés miatt a vendégek jó része arra voksol, hogy kisebbek lesznek a felszolgált adagok, emelett az alapanyagok...
Itt kezdődik a magyar sajt aranykora?

Itt kezdődik a magyar sajt aranykora?

Ha hagyományos sajtkészítő országokra gondolunk, valószínűleg először nem hazánk, hanem a holland, svájci vagy éppen francia mesterek jutnak eszünkbe. A hazai hagyományok megteremtésén dolgozik a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. De vajon lehetséges-e ledolgozni a közel...
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési...
Szent István-napi kenyérverseny – felhívás

Szent István-napi kenyérverseny – felhívás

A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozásnak szakmai versenyét három kategóriában. Nevezni május 31-ig lehet.   I. kategória: 2022-es év Szent István-napi kenyér Kenyérrel szembeni elvárás:    A tészta készítéséhez döntő részben...
Egészséget étlapról. Küldetés vagy feladat?

Egészséget étlapról. Küldetés vagy feladat?

A tudatosság terjedésével az egészséges étkezés is egyre több hazai háztartás számára fontos, habár valószínűleg még évtizedek kellenek ahhoz, hogy a helytelen táplálkozásból és a mozgáshiányos életmódból fakadó elhízás ne legyen népbetegség Magyarországon. A...
Magyar borok Düsseldorfban

Magyar borok Düsseldorfban

Május 15–17. között mutatkoztak be a magyar borok az egyik legjelentősebb európai borágazati rendezvényen, a ProWein Düsseldorfon. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon 36 magyar borászat 264 féle bora kapott helyet, a nemzetközi és magyar...
Projekt segíti a turisztikai szereplőket

Projekt segíti a turisztikai szereplőket

A fenntartható és turizmusbarát makrogazdasági környezet kialakításáért és a szakma versenyképességének javításáért küzdő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBM) közös...
A Rumour by Rácz Jenő az Év Étterme Díj nyertese

A Rumour by Rácz Jenő az Év Étterme Díj nyertese

Május 16-án, hétfőn este tartották a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Az Év Étterme a Rumour by Rácz Jenő lett, a Restaurant Best of The Best díjat a Stand Étterem kapta. Az első Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest, a Fenntarthatósági Díjat az...
Különleges Bobajka a Gourmet Fesztiválon

Különleges Bobajka a Gourmet Fesztiválon

A tarcali Andrássy Kúria & Spa étterme, a Bobajka is vadonatúj külsővel várja vendégeit Tokaj-Hegyalján. A Bobajka étterem a helyi hagyományokat és specialitásokat egy egészen új, modern köntösbe bújtatva mutatja meg a gasztronómia szerelmeseinek, és természetesen...
Megjelent Vendéglátás magazin legújabb száma

Megjelent Vendéglátás magazin legújabb száma

TAVASZBA LENDÜLVE Tartalom: Előétel Egy új korszak új vendégei Rugalmasság, házhozszállítás és deliforradalom Olasz–magyar Nemzetek közti gasztrobarátság Ismeretek és ízek Alapanyag Az igazi ínyencek a kecskehúst kecskesajttal eszik Bár igaz, elég keveset Bocuse d’Or...
Olaszország: 11%-kal csökken az ipari paradicsom mennyisége

Olaszország: 11%-kal csökken az ipari paradicsom mennyisége

A Coldiretti prognózisa szerint 5,4 millió tonna ipari paradicsomot takarítanak be idén Olaszországban, ami 11%-kal kevesebb a tavalyinál. A júniusi és júliusi hőhullámok és az aszály miatt a legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti 5,4 millió tonnára becsüli az...
A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya

A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya

Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló...
Magyarország vár: Történelmi utazások térben és időben

Magyarország vár: Történelmi utazások térben és időben

Pompázatos termek, antik bútorok, a múltat élményszerűen bemutató tárlatok várják mindazokat, akik belépnek eredeti szépségüket visszanyert műemlékeink kapuján. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, a Nemzeti Kastélyprogram és...
Magyarország vár: Hűsítő programok Budapesten

Magyarország vár: Hűsítő programok Budapesten

A rekkenő nyári hőség elől a fővárosban is elbújhatunk kis időre, ráadásul értékes, tartalmas időtöltéssel összekötve.   Matisse-t látni kell! Nyáron dupla élvezet a Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása. Miközben a párizsi Pompidou Központból érkezett mintegy...
Magyarország vár: Lapozzon bele a legfrissebb magazinba!

Magyarország vár: Lapozzon bele a legfrissebb magazinba!

Az augusztus 2-án megjelent belföldi utazási magazin lapozható formátumban már elérhető a Turizmus.com weboldalon. Ha nyár, akkor elsősorban vízpart, strandolás és napozás. Elrepülhetünk vagy elautózhatunk persze messzi tengerpartokra, vállalva a hosszú utazással járó...
Fejedelmek öröksége

Fejedelmek öröksége

Fenyőillatú rengeteg erdők, vadvirágos réteken legelésző tehenek, sebesvizű patakok és halban gazdag folyók. Vadon termő bogyók és gyümölcsök, gombák, a természet számtalan dús ajándéka. Évezredes kereskedelmi utak mentén évszázadok óta egymás mellett élő magyarok,...