


Újra belföldi utazásokra invitál a Magyarország vár magazin
A kiadvány júliustól decemberig havonta, napilapok mellékleteként jelenik meg, de elérhető lesz a Tourinform-irodákban és a turizmus.com oldalán is. Interjú Princzinger Péterrel, a lapot kiadó Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnökével. 2019-ben jelentkezett...
Kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére
Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége nyári grillkampányában a sertéshús fogyasztását népszerűsíti. A grillszezon végéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús fogyasztásának fontosságára és...
Megéri egészséges ételeket kínálni?
Az egészséges étel az egészséges élet alapja, de vajon megéri-e egy vendéglátóipari egységnek erre alapoznia az üzleti stratégiáját? Milyen és mekkora befektetés szükséges ahhoz, hogy valóban jó minőségű, válogatott alapanyagokból készülő ételek kerüljenek a menübe –...
Automatikus szoftverfrissítések a Rational főzőrendszerekhez: egy kattintás és naprakész
Okostelefonok vagy számítógépek esetében az automatikus szoftverfrissítés régóta adott. De a főzőrendszereknél? Theresa Felchner, a Rational ConnectedCooking termékmenedzsment-vezetője szerint ennek is adottnak kell lennie. Mert csak szoftverfrissítésekkel profitálhat...
Itt a Campylobacter fertőzés szezonja
A WHO és a húsipar a Campylobactert kulcsfontosságú problémaként jellemzi; 2010-ben világszerte mintegy 166 millió megbetegedést okozott, a legtöbb esetben hasmenéses tünetekkel. Nyáron hazánkban ez a leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri fertőzés. 100 000...
Tenger gyümölcsei gombából fermentálással?
Egy dán kutató a tenger gyümölcsei alternatíváját – mint fenntartható élelmiszert – próbálja megalkotni gombákból. Ha a módszer sikeresen visszaadja a tenger gyümölcsei állagát és ízét, a termék felkerülhet egy dán Michelin-csillagos étterem étlapjára, és szélesebb...
Megújult Fenntartható Vendéglátóhely-minősítés
A hazai fenntartható étkezést és vendéglátást népszerűsítő Felelős Gasztrohős Alapítvány megújította Fenntartható Vendéglátóhely minősítését. A korábbi minősítési rendszer 10 éves, azóta változtak a gasztronómiai trendek is; a fenntarthatóság irányába indultak el....
Fókuszban a fenntartható gasztronómia
A fenntarthatóság az az elképzelés, hogy egy tevékenységet – például a mezőgazdaságot, halászatot vagy akár az ételkészítést – úgy végzik, hogy ne pazarolják természeti erőforrásainkat, és a jövőben is folytatható legyen anélkül, hogy az károsítaná környezetünket vagy...
Jótékonysági borünnep Kárpátaljáért
A Bormedence Kárpátaljáért rendezvény a borok és s muzsikaszó találkozásának ünnepe lesz, a rendezvény bevétele pedig több mint 10 kárpátaljai borász család megélhetését fogja segíteni. Június 25-én, szombaton 16:30-21:30 között rendhagyó Bormedence-eseményre kerül...
Magyar pezsgősiker Londonban
Idén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awardsot, a világ legnagyobb borversenyét, ahol négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet. A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre...
Csatlakozz a Rakunhoz! – 13 millió eldobott doboz csak Budapesten
Az újrahasznosítás nem megoldás, hiszen az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait! A vendéglátóhelyek nagyon sokat tehetnek a műanyagszennyezés ellen azzal, ha az egyszer használatos csomagolóanyagok, evőeszközök, poharak,...
Fél év haladék az adatszolgáltatási kötelezettségre
Az új törvények alapján minden vendéglátóegységnek kötelező olyan éttermi szoftver használata, ami adatokat továbbít az NTAK számára. Az adatszolgáltatás 2022. július 1-jétől lett volna kötelező, azonban az NTAK-ba történő adatszolgáltatási kötelezettséget fél évvel...
Vegyszermentes zöldségeket a tányérra!
A napokban jelent meg az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) jelentése az európai piacokon kapható termékek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-maradék terheléséről. A témában hazánk legnagyobb biokutató szervezete, az Ökológiai...
Paradigmaváltás az étteremben: könnyebben dolgozhat az iVarióval
Állandó létszámhiány, szűk helyiség, növekvő vásárlói igények, folyamatosan változó étlap – az éttermek számtalan kihívással néznek szembe, amelyek megoldása teljes újragondolást igényel. A Rational, a melegétel-készítés specialistája elgondolkodott azon, hogyan...
A vendégeket érdekli az alkalmazottakkal való bánásmód
Számos különböző tényező segíthet egy éttermet népszerűbbé tenni; a minőségi alapanyagok, a jó kiszolgálás és persze a finom ételek jutnak először eszünkbe. A jó közimázs fenntartásához más tényezőket is érdemes figyelembe venni, amilyen például az...
Növekvő árak: mire számít a vendég?
Az éttermek a megugró élelmiszer- és munkaerőköltségek, illetve a banki tranzakciós díjak emelkedése miatt küzdenek a profitért. A nagymértékű áremelkedés miatt a vendégek jó része arra voksol, hogy kisebbek lesznek a felszolgált adagok, emelett az alapanyagok...
Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához
Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széleskörű iparági és...
Itt kezdődik a magyar sajt aranykora?
Ha hagyományos sajtkészítő országokra gondolunk, valószínűleg először nem hazánk, hanem a holland, svájci vagy éppen francia mesterek jutnak eszünkbe. A hazai hagyományok megteremtésén dolgozik a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. De vajon lehetséges-e ledolgozni a közel...
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési...
Szent István-napi kenyérverseny – felhívás
A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozásnak szakmai versenyét három kategóriában. Nevezni május 31-ig lehet. I. kategória: 2022-es év Szent István-napi kenyér Kenyérrel szembeni elvárás: A tészta készítéséhez döntő részben...
Egészséget étlapról. Küldetés vagy feladat?
A tudatosság terjedésével az egészséges étkezés is egyre több hazai háztartás számára fontos, habár valószínűleg még évtizedek kellenek ahhoz, hogy a helytelen táplálkozásból és a mozgáshiányos életmódból fakadó elhízás ne legyen népbetegség Magyarországon. A...
Magyar borok Düsseldorfban
Május 15–17. között mutatkoztak be a magyar borok az egyik legjelentősebb európai borágazati rendezvényen, a ProWein Düsseldorfon. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon 36 magyar borászat 264 féle bora kapott helyet, a nemzetközi és magyar...
Projekt segíti a turisztikai szereplőket
A fenntartható és turizmusbarát makrogazdasági környezet kialakításáért és a szakma versenyképességének javításáért küzdő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBM) közös...
A Rumour by Rácz Jenő az Év Étterme Díj nyertese
Május 16-án, hétfőn este tartották a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Az Év Étterme a Rumour by Rácz Jenő lett, a Restaurant Best of The Best díjat a Stand Étterem kapta. Az első Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest, a Fenntarthatósági Díjat az...
Különleges Bobajka a Gourmet Fesztiválon
A tarcali Andrássy Kúria & Spa étterme, a Bobajka is vadonatúj külsővel várja vendégeit Tokaj-Hegyalján. A Bobajka étterem a helyi hagyományokat és specialitásokat egy egészen új, modern köntösbe bújtatva mutatja meg a gasztronómia szerelmeseinek, és természetesen...
Kivételes siker állít emléket a kivételes magyar borásznak
Két nagyarany-, hat arany- és két ezüstéremmel a VinAgora Nemzetközi Borverseny történetének legjobb eredményét érte el a Thummerer Pincészet. E páratlan teljesítmény méltó emléket állít a tavaly elhunyt legendás borász, Thummerer Vilmos emlékének. Az áprilisban...
Megjelent Vendéglátás magazin legújabb száma
TAVASZBA LENDÜLVE Tartalom: Előétel Egy új korszak új vendégei Rugalmasság, házhozszállítás és deliforradalom Olasz–magyar Nemzetek közti gasztrobarátság Ismeretek és ízek Alapanyag Az igazi ínyencek a kecskehúst kecskesajttal eszik Bár igaz, elég keveset Bocuse d’Or...
Olaszország: 11%-kal csökken az ipari paradicsom mennyisége
A Coldiretti prognózisa szerint 5,4 millió tonna ipari paradicsomot takarítanak be idén Olaszországban, ami 11%-kal kevesebb a tavalyinál. A júniusi és júliusi hőhullámok és az aszály miatt a legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti 5,4 millió tonnára becsüli az...
A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya
Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló...
Globális krízishelyzetekben még fontosabb a fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztése
Tizedik alkalommal szervezett Kelet-Közép Európa szekciót a világ vezető bio vásárán az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén, és évente egyszer, az esemény részeként,...
Magyarország vár: Történelmi utazások térben és időben
Pompázatos termek, antik bútorok, a múltat élményszerűen bemutató tárlatok várják mindazokat, akik belépnek eredeti szépségüket visszanyert műemlékeink kapuján. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, a Nemzeti Kastélyprogram és...
Magyarország vár: Hűsítő programok Budapesten
A rekkenő nyári hőség elől a fővárosban is elbújhatunk kis időre, ráadásul értékes, tartalmas időtöltéssel összekötve. Matisse-t látni kell! Nyáron dupla élvezet a Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása. Miközben a párizsi Pompidou Központból érkezett mintegy...
Magyarország vár: Lapozzon bele a legfrissebb magazinba!
Az augusztus 2-án megjelent belföldi utazási magazin lapozható formátumban már elérhető a Turizmus.com weboldalon. Ha nyár, akkor elsősorban vízpart, strandolás és napozás. Elrepülhetünk vagy elautózhatunk persze messzi tengerpartokra, vállalva a hosszú utazással járó...
Magyarország vár: Kihagyhatatlan Tisza-tavi élmények szárazon és vízen
Ebben a varázslatos „vadvízországban” minden egyensúlyba kerül: a megszépült, felújított tóparti strandok a lustálkodós, a vízen és vízparton elérhető túralehetőségek az aktív napokra kínálnak feledhetetlen pillanatokat. A vízparti örömöknek hat – a tiszabábolnaival...
Magyarország vár: 5 szabadstrand a Tiszán, ahol tengerparti élmény vár
Szépséges folyónk regényes tájakkal, ízletes halakkal, selymes homokkal borított strandjaival hívogat a déli szakaszán is. TISZAKÉCSKÉN évi 2000 óra garantált napsütés és a települést körbeölelő folyó partján lévő szabadstrand várja a látogatókat. A strandolás mellett...
Professzionális főzőrendszer-telepítés: az optimális teljesítményért már az első naptól
Különleges pillanat, amikor egy iVario-t vagy egy iCombit a RATIONAL-tól először kapcsol be az új tulajdonos, mert ekkor derül ki, hogy mindent előre átgondoltak-e, és minden az ígéretek szerint működik-e. Gáz, víz, villany megfelelő? Tényleg 100 százalékos a...