Az első magyar borról szóló mozifilm, a Folyékony arany a CineFesten debütál és versenyez!
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a miskolci Művészetek Házában. A Folyékony aranya CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel. Az alkotás a rangos nemzetközi filmfesztivált követően, szeptember 19-től látható országszerte a mozikban.
A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, – a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.
Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.
„A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édesborát a tokaji aszút, amiért Goethe is rajongott”
– mondta Almási Tamás, a film rendezője.
A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.
„Hosszú utat jártunk be a Folyékony arany elkészítéséhez, de küldetésünk végére elmondhatjuk, hogy minden alkotó társunkkal együtt a tokaji aszúhoz méltó művészi munkával és alázattal igyekeztünk maradandót alkotni”
– mondta Ugrin Julianna, producer.