A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozásnak szakmai versenyét három kategóriában. Nevezni május 31-ig lehet.
I. kategória: 2022-es év Szent István-napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon a nevező.
- Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
Előírás továbbá:
- Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
- Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
- Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.
- A kenyér 0,5 és 1,0 kg-os tömegegységben készülhet.
- A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem.)
- Kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez valamilyen formában (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak).
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- A második fordulóba jutott kenyerek esetében laboratóriumi vizsgálat (sótartalom- és savfokmérés).
- A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
- Az Élelmiszerkönyvi előírásoknak meg kell felelnie a terméknek.
II. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- Innováció
- Újdonság jelenjen meg a termékben
Előírás továbbá:
- Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
- A fűszerek használata megengedett.
- A kenyér 0,5 kg, 0,75 kg vagy 1,0 kg tömegegységben készülhet.
- Az innováció formája lehet az alapanyag-használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás.
- A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem.)
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia.
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- Innovatív, újdonság a sütőipari piacon.
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
III. kategória édes, vajas sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
- Kreatív, dekoratív megjelenés
Előírás továbbá:
- Leveles tészta, vajtartalom minimum 40%.
- Gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet.
- A termék súlyegysége 80-120 g.
- A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot.
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia.
- Séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás.
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
A versenykategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:
I. kategória győztes: 500 000 forint,
II. kategória győztes: 300 000 forint
III.kategória győztes: 200 000 forint
A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet. A jelentkezési lap letölthető a Magyar Pékszövetség honlapjáról: www.pekszovetseg.hu
Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 vállalkozás. A zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani. A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni. A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A nevezési határidő: 2022. május 31.
Nevezési díj: 5000 Ft+áfa/termék
A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör a sajtó képviselői számára nyilvános, és az első körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.
Első forduló-selejtező zsűrizése: június 8.
Második forduló sajtónyilvános zsűrizése: június 22.
Jelentkezési lap letölthető itt.
Gyártmánylap letölthető itt.