November közepén a világ minden tájáról érkezett szakácsok találkoztak a Landsberg am Lechben található Rationalnál, hogy részt vegyenek a Rational második Sodexo Sustainable Chef Challenge versenyén. A megmérettetésre több mint 200 Sodexo séf jelentkezett a világ minden tájáról. Közülük hetet választottak ki, hogy megmérkőzzenek egymással Landsbergben.
A rendezvény célja a legjobb fenntartható étel kiválasztása volt, és megmutatni, hogy a fenntarthatóság csak akkor lehet sikeres, ha mindenki összefog. Három teljes nap volt a főzés, a tesztelés és a zsűrizés. Az egyik legkiemelkedőbb esemény a verseny második napja volt, amelyen a résztvevőknek párokban össze kellett dolgozniuk, és a „Mystery Box Challenge”-ben adott bevásárlókosárból elő- és főételt kellett elkészíteniük. A kreativitás mellett nagy csapatmunkára is szükség volt.
Az utolsó napon egy kiélezett verseny után két győztes lett – abszolút első: Sharon McConell az Egyesült Királyságból és Ricardo Fontana Brazíliából. Két alkotásukkal egyformán erősek voltak, és a zsűri véleménye szerint a legjobban megfeleltek a négy alapelvnek: növényi alapú, fenntartható étkezés; a táplálkozás, az egészség, az íz és a jó közérzet előmozdítása; felelős élelmiszer-beszerzés; az élelmiszer-pazarlás minimalizálása; és a melléktermékek újrafelhasználása az összetevők újrahasznosításával.
McConell séf lenyűgözte a zsűrit a vegetáriánus főétel, a pisztáciakérges zellerescalope, valamint a fokhagymás és fűszernövényes édesburgonya palacsinta. Desszertként vegán csokoládéhabot szolgált fel kókuszos és mézes fagylalttal.
Fontana gasztronómiai emlékművet állított szülőföldjének sült banánmedálokkal édesburgonyapürével és vízitorma szósszal. Desszertje kókuszreszelékes banánból és kókusztejből készült sózott karamellből állt.
A díjátadó ünnepséget Lloyd Mann vezető séf és a kulináris alelnök vezette a Global Food Services-től. Thomas Bühner sztárszakács és Jörg Walter, a Rational AG pénzügyi igazgatója a következőket nyilatkozta: „Örülünk, hogy a Sodexo másodszor választotta a Rationalt helyszínül, és hogy hozzájárulhattunk ennek a magas színvonalú rendezvénynek a sikeréhez két iCombi és iVario készülékkel.” Walter köszönetet mondott az alkalmazottaknak és a partnereknek azért is, hogy ezt a rendezvényt a növekedés és az inspiráció helyszínévé tegyék. És pontosan ezt kóstolhatja majd meg a következő hetekben az egész világ: a Sustainable Chef Challenge receptjei bekerülnek a Sodexo receptgyűjteményébe.
Kapcsolat:
RATIONAL Magyarország
Bemutató- és tréningközpont
1152 BUDAPEST
Szentmihályi út 167–169.
AsiaCenter, Nyugati szárny 2. emelet
Tel.: +36 30 200 8212
E-mail: rational@rational.hu
Web: https://www.rational-online.com
Facebook http://facebook.com/RATIONAL.AG
Twitter http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube http://www.youtube.com/user/RATIONALAG
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/rational-ag/
(X)
______________________________________________________________
A nyitóképen a verseny két győztese (balról jobbra). Sharon McConell és Ricardo Fontana
Képek: Rational