A Larus Étterem és Rendezvényközpontban rendezett nagyszabású gálán, február 29-én adta át az idei év legjobbjainak járó díjakat a Dining Guide.
A kalauz idén nem csupán továbbfejlesztette éttermi értékelési rendszerét és elkészítette az első olyan magyar (és angol) nyelvű kalauzt, amely a nemzetközi elvárásokat is figyelembe veszi, hanem a tesztelésbe bevonta az olasz Nicola Portinarit, a La Peca étterem két Michelin-csillagos séfjét is. Ő inkognitóban tesztelte a húsz legjobbat, hogy segítsen megtalálni az Év Éttermét. Mint a díjátadón mondta, igyekezett séfként értékelni a kollegái munkáját, és a legnagyobb nehézséget a tradíciók megjelenítésének feltérképezése okozta, hiszen korábban nem ismerte a magyar konyhát, amit viszont itt-járta után kimondottan izgalmasnak tart.
A díjátadón először a Magyar Konyha elismeréseit adta át Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke három magyar termelőnek – Sándor Tamás sajtkészítőnek, a hagyományos hegyvidéki sajtokat előállító Bükki Sajt (Mónusbél) képviselőjének, Balogh Nagy Erzsébetnek, a keleméri juhtenyésztőnek (Keleméri Báránykák) és Szabó Györgynek, a Györgytea (Bükkszentkereszt) alapítójának.
A Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai (2016)
Év Étterme: Onyx
Különdíjak:
Év Szakácsteljesítménye: Széll Tamás, Onyx
Zepter-Év Innovatív Konyhája: Borkonyha, Sárközi Ákos, séf
Hennessy-Év Séfje: Costes – Palágyi Eszter séf
Törley-Év Ifjú Séftehetsége: ESCA, Fehér Gábor séf
Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme: Émile, Kövér Gergely séf
Staropramen-Év Street Food: PolaPola
A Dining Guide Étteremkalauz legjobbnak tartott 10étterme
92 pont – Onyx – Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros
92 pont – Costes – Palágyi Eszter séf
90+ pont -Borkonyha – Sárközi Ákos séf
90 pont – Costes Downtown – Miguel Viera ésTiago Sabarigo séfek
87 pont – Salon – Wolf András és Fekete Antonio séfek
86 pont – Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
85 pont – Arany Kaviár – Nyíri Szása és Kanász László, séfek
84+ pont – MÁK – Mizsei János séf
84 pont – Émile – Kövér Gergely séf
83+ pont – Alabárdos – Kiss O’shea Dániel séf
A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz – amely a legjobb 100 értékelésén túl további helyszíneket is bemutat, és külön fejezetben jeleníti meg, kategóriákra bontva a street food kínálatot – már megvásárolható az újságárusoknál.