Március 24-én közös deklarációt írt alá a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a magyar gasztronómia ügyét képviselő 17 szakmai szervezet, annak érdekében, hogy összehangoltan tevékenykedjenek tovább a magyar gasztronómia jövőjéért, illetve egységes magyar gasztronómia-brand kidolgozása érdekében.
A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Turizmus Zrt. részéről pedig Faragó Péter vezérigazgató látta el kézjegyével a dokumentumot.
A deklarációban leszögezik:
A jelenkori magyar gasztronómia ereje az évezredes hagyományok, a legendás magyar vendégszeretet, a kiváló minőségű helyi alapanyagok és a korszerű, egészségtudatos trendek találkozásában rejlik. Ételeink és italaink elkészítésekor kiemelt jelentőséggel bír emellett az a kreativitás és ötletgazdagság is, amelyet világszerte Magyarországhoz, a magyar szellemi és tárgyi örökséghez, találmányokhoz társítanak. Emellett a gasztronómia szorosan kapcsolódik a magyar csúcsteljesítmények (hungarikumok) általános nemzeti kampányához. A gasztronómiához köthető hungarikumok ugyanis kiválóan alkalmasak arra, hogy a magyar gasztronómia jó hírét vigyék a világba.
Faragó Péter hangsúlyozta: a kormányzat és a szakmai szövetségek a jövőben még szorosabban együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a magyar gasztronómia ismertsége és nemzetközi elismertsége tovább növekedjen. A Magyar Turizmus Zrt. mint a Gasztroélmények Éve 2016 főszervezője vállalja, hogy a jelen deklarációt aláíró szervezeteket hagyományteremtő szándékkal a deklarációban foglalt üzenetek továbbgondolása céljából évente egyszer összehívja, fórumot biztosítva a magyar gasztronómia hosszú távú jövőképének kialakítására.
A deklarációban megfogalmazott célok (kivonat):
Célunk Magyarország gasztronómiával kapcsolatos kül- és belföldi megjelenéseinek egységesítése, az üzenetek összhangjának fokozása, és ennek révén a pozitív imázs erősítése határokon innen, és túl.
Célunk, hogy a szezonalitás, és az ezen alapuló változatosság és friss alapanyagok az eddigieknél hangsúlyosabb szerepet kapjanak a hazai kínálatban.
Célunk a termelő, a szolgáltató és a vendég közötti bizalom erősítése, a tudatosság fokozása mind a termelési, mind az elkészítési fázisban, mind a fogyasztás során.
Célunk, hogy növeljük a fogyasztók körében a hazai élelmiszertermékek (hagyományos és kézműves termékek), valamint a kapcsolódó hungarikumok ismertségét és kedveltségét, segítsük a tudatos fogyasztói magatartás erősödését, az egészséges táplálkozás elterjesztését, környezettudatos magatartásformák kialakulását. Erősíteni kívánjuk az ágazaton belüli együttműködési hajlandóságot, a közösségi marketing hasznának mind szélesebb körben történő felismerését, és a benne való aktív részvételt és közreműködést.
Magyarország megjelent az európai csúcsgasztronómia térképén. Célunk, hogy ezt a helyét a magyar gasztronómia megőrizze, megerősítse, az ország egészére kiterjessze, és erről mind többen szerezzenek tudomást belföldön és külföldön egyaránt.
Ezen célok elérése érdekében a deklarációt aláíró szervezetek vállalják a szakmai együttműködést, és a fentiekben megfogalmazott gondolatokat tolmácsolják tagságuk felé is. Vállalják továbbá, hogy kommunikációjukban helyet adnak a deklarációban foglalt alapelveknek és üzeneteknek.
A magyar gasztronómiáról szóló deklaráció aláírói:
Biokontroll Hungária Non-profit Kft.
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete
Juh és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet
Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete
Magyar Biokultúra Szövetség
Magyar Bor Akadémia
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Magyar Fesztivál Szövetség
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Nemzeti Kereskedőház
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal*
Országos Fűszerpaprika Terméktanács
Stílusos Vidéki Éttermiség
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
A deklaráció teljes egészében itt érhető el: http://www.gasztroelmeny.hu/hu/szakmai/gasztrodeklaracio.html