Csodás Magyarország: Az Egri csillagokon innen és túl

Szerző: | 2020.10.14 | Hírek

A Gárdonyi-regényből jól ismert vár mellett török emlékeivel és barokk pompájával kápráztat el a legendákkal teli Eger. A tömény kultúrát laza fröccsözéssel oldhatjuk hazánk egyik leghíresebb borvidékén.

Titkos alagutak

Az egri vár hatalmas: bejárhatjuk önállóan vagy az Egri Vitézek idegenvezetésével, akik sok izgalmas történetet elmesélnek. Ereszkedjünk le a kazamatába, a vár titkos alagútrendszerébe, amely interaktív kiállítást rejt, a Földbástya mélyén húzódó panoptikumban pedig az Egri csillagok szereplőivel is találkozhatunk.

Az egri vár panoptikumában az Egri csillagok szereplőivel is találkozhatunk

Fotó: Egri Turisztikai Nkft.

A belvárosba a hátsó várfalsétányon leereszkedve érdemes visszatérni, csodás a panorámája! Nézzük meg Gárdonyi Géza egykori lakóházát is, és benne a dolgozószobát, ahol a híres regény megszületett.

Török emlékek

Az oszmán törökök kevés építészeti emléket hagytak hátra Magyarországon, de Egerben rögtön hármat is találunk. Itt tör az égbe az ország legjobb állapotban fennmaradt minaretje, a tetejére vezető 97 lépcső leküzdésének lélegzetelállító kilátás a jutalma.

97 lépcső vezet a minaret tornyába

Fotó: Egri Turisztikai Nkft.

Kihagyhatatlan élmény megmártózni a négyszáz éves török fürdő hatalmas aranykupolája alatt és érezni a talpunk alatt a medence kőlapjai között felbugyogó, radonos gyógyizet. Megér egy sétát a romjaiban is impozáns Valide Sultana gőzfürdő is.

Barokk csodák

Hazánk második legnagyobb bazilikája szomszédságában a barokk kori Eger fénykoráról mesél az Érseki Palota egyházművészeti kiállítása, a püspökök, érsekek életének mindennapjait tárva elénk.

Hazánk második legnagyobb bazilikája Egerben található

Fotó: 123rf.com

A csillagászat és a fizika kedvelői ne hagyják ki az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornyát sem, ahol a kontinens legrégebbi camera obscurája trükkös tükörrendszere segítségével a város élő képét vetíti ki egy asztal lapjára.

3 kihagyhatatlan élmény

Város a város alatt: Eger legendás pincerendszere egykor 3 kilométer hosszan nyúlt el. A mai, látogatható pince legszebb része az Oszlopos Terem, ahol 7×7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Szépasszony-völgy: Az egri borokkal való ismerkedést kezdjük itt. Több mint 150 kóstolópincét, borszaküzletet találunk a megújuló völgyben, a kistermelőtől a csúcsborászatig.

Pincesor a Szépasszony-völgyben

Fotó: Egri Turisztikai Nkft.

Egri Borbusz: Szombatonként közlekedő járat, amely a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borkóstoló helyszínt érint.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: