Idén 17 szakember kapott jelölést a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított Gundel Károly-díjra, akik közül tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője Csapody Balázst választotta a 2017-es díjazottnak.
Csapody Balázs leginkább a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosaként ismert, aki a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket. Maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT éttermek is bemutatkozhattak. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért a konyhán és vendégtérben egyaránt, és megszámlálhatatlan előadást, oktatást tartott az egész ország területén. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, az Év vendéglőse díj tulajdonosa 2014-ben.
A díjátadóra 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, az Öböl Ház Rendezvényközpontban. Az idei Gálaebéden a szervezők a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek, az ő Magyar-francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat, Bicsár Attila vezetésével.
***
A Gundel Károly-díjat 2014-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete az ikonikus vendéglős emlékére. Az elismerésben olyan szakemberek részesülhetnek, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
A hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapul széleskörű szakmai együttműködésen. A kitüntetési bizottság tagjai:
- Magyar Vendéglátók Ipartestülete
- Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
- Magyar Éttermi Szövetség
- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
- Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
- Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
- Magyar Éttermi Mesterek Klubja
- Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
- Magyar Bocuse d’Or Akadémia
- Stílusos Vidéki Éttermiség
- Pannon Gasztronómiai Akadémia
- a Gundel család egy képviselője
- Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
- Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
- Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Az eddigi díjazottak:
- Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
- Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
- Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.