Hamvas Zoltán: Büszkén meg kell mutatnunk a világnak azt, amink van – podcast

Szerző: | 2023.01.30 | Hírek

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke értékelte azt a sikert, amelyet a magyar csapat ért el a világ legrangosabb szakácsversenyén.

Amint arról beszámoltunk, harmadik helyezést ért el a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenyén, a kétévente megrendezett Bocuse d’Or lyoni világdöntőjén január 23-án. Ennek apropóján beszélgetett Hamvas Zoltánnal, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökével Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM-en.

Évtizedek tudatos, elkötelezett munkája előzte meg a lyoni sikert – mondta el Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a műsorban. A magyar csapat – Dalnoki Bence séf, Széll Tamás coach és Nyikos Patrik commis – az aranyérmes dánok és az ezüstérmes norvégok mellett állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az elnök emlékeztetett: tavaly tavasszal Budapesten tartották a Bocuse d’Or európai válogatóját, amelyen második lett a magyar csapat, Magyarország pedig már másodszor volt a rangos verseny házigazdája.

Majd novemberben, hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően már nemcsak Budapest, hanem az egész ország vendéglátóhely-kínálatát vizsgálta a világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide, nem is akármilyen eredménnyel: egy budapesti (Stand) és egy tatai étteremnek (Platán Gourmet) is sikerült két Michelin-csillagot elnyernie. Egy Michelin-csillagot pedig hat fővárosi vendéglátóhely mellett egy esztergomi étterem is kapott.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén kivívott eredmény olyan mérföldkő a magyar gasztronómia számára, amelyről régóta álmodoztak, majd célul tűzték ki, és most végre sikerült elérni. A Paul Bocuse étterem bejáratánál egy réztáblán bevésve örökké ott fog állni Magyarország és Dalnoki Bence neve – tette hozzá a szakember, hangsúlyozva: az elmúlt tíz évben Franciaországon kívül senkinek nem sikerült a skandináv országokkal egy dobogóra kerülnie.Hogy mi a titka Hamvas Zoltán szerint a skandinávok sikerének, mit és miért érdemes eltanulnunk tőlük, mekkora pluszt adnak egy étteremnek a Michelin-csillagok, és milyen esélyekkel indul a magyar csapat a márciusi norvégiai Bocuse d’Or Európa-bajnokságon, kiderül az alábbi podcastból, amelyet a nyílra kattintva tud meghallgatni.

_________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: turizmus.com/Dombóvári Judit