A fenntarthatóság az innováció katalizátora a húsiparban

Szerző: | 2022.03.02 | Hírek

A változás és az innováció legerősebb katalizátora; jelenleg az a kérdés, hogyan válhat fenntarthatóbbá és klímabarátabbá a húsipar – legalábbis az IFFA idei húsipari szakkiállításának szervezői így látják az energiaigényes iparágat. Ez vonatkozik többek között a fűtéshez felhasznált és az üzemi helyiségek tisztításához szükséges vízmennyiség felhasználásra, illetve a hústermékek füstölésére is.

A CleanSmoke füstölési eljárás egyike azoknak az újításoknak, amelyek jelentősen energiát és vizet takaríthatnak meg a hagyományos füstöléshez képest. Különleges környezeti kompatibilitása miatt ez a modern eljárást az Európai Unióban már elnyerte a Legjobb elérhető technika címet
A CleanSmoke egy stabil füst, amelyet frissen állítanak elő sűrített levegővel primer füstkondenzátumból, és mentes az olyan káros anyagoktól, mint a kátrány és a hamu, így a policiklusos aromás szénhidrogénekkel (PAH) való szennyeződés nagyrészt megszűnik.

A fogyasztók emellett fenntarthatóbb élelmiszerekre vágynak, ezért nagyobb vásárlási hajlandósággal jutalmazzák az innovatív és klímabarát termékeket. Jelenleg azonban a címkézés hiánya megnehezíti annak megállapítását, hogy mely termékek valóban környezetbarátak.

 

„A nagyobb fenntarthatóságot célzó innovációk megérdemlik az ügyfelek támogatását, és olyan címkével kell ellátni őket, ami felismerhetővé teszi őket” – véli Uwe Vogel, a brüsszeli székhelyű CleanSmoke Coalition elnöke, amely az elsődleges füsttermékgyártók, élelmiszergyártók és -kereskedők közös kezdeményezése. Az ilyen címkék hatását a Cambridge Egyetem tanulmánya is bizonyította. Az egyetemi étkezdében az étkezések szén-dioxid-jelölése és az általa biztosított összehasonlíthatóság arra késztette a hallgatókat, hogy lényegesen gyakrabban válasszanak alacsony szén-dioxid-kibocsátású ételeket. Ennek eredményeként az összes felszolgált adag átlagos szénlábnyoma öt százalékkal csökkent.

Öko-egyensúly
A Német Élelmiszertechnológiai Intézet (DIL) tanulmánya szerint a füstölt termékek német piacán alapuló CleanSmoke technológia körülbelül 50 százalékos energiamegtakarítást, a jelenlegi energiamix mellett pedig körülbelül 30 százalékos üvegházhatású gázkibocsátást takaríthat meg. Jelenleg a CleanSmoke-ot csak a füstölt élelmiszerek körülbelül egytizedében használják, ami az energiafogyasztás 7,2 százalékos, a klímagázok 8 százalékos csökkentését teszi lehetővé. Összességében csak Németországban a potenciális megtakarítás mintegy 600 millió kWh-t energiát tesz ki.
Ezenkívül a CleanSmoke a hagyományos füstöléshez használt víz kevesebb mint egyhetedét fogyasztja el. Ha például Németország összes füstölőjében működne a CleanSmoke, akkor a DIL szerint körülbelül 66 000 köbméter vízre lenne szükség a füstölőüzemek tisztításához, amelynek jó 15 százalékát nyersanyag-előállításra használják fel.  A hagyományos füstölésnél mind a közvetlen tisztítási, mind a közvetett növényöntözési felhasználás lényegesen nagyobb: 545 000, illetve valamivel 357 000 köbméter alatt. A DIL szerint tehát 479 000 köbméter vizet lehetne megtakarítani csak a füstölő üzemek tisztításával. Ez körülbelül megfelel a nagyvárosok éves fogyasztásának. Emellett további 350 000 köbméter vizet lehetne megtakarítani az ellátási láncon belül.

„A füstölők, valamint a kiskereskedők és a fogyasztók könnyedén csökkenthetik a víz- és energiafogyasztást a CleanSmoke segítségével – mondja Vogel –, így védjük az erőforrásokat, és hozzájárulunk a klímavédelemhez.”