A tazmániai Launceston a „gasztronómia városa” lett

Szerző: | 2021.11.16 | Hírek

Az UNESCO Launcestont a „gasztronómia városa” címmel tüntette ki. Ez azt jelenti, hogy az észak-tasmániai régiót – amely több száz mezőgazdasági termelőnek, több tucat szőlőültetvénynek ad otthont, és gazdag lisztmalommúlttal rendelkezik – világszerte a világ egyik legjobb élelmiszercélpontjaként tartják számon.

Mi kell ahhoz, hogy valaki a gasztronómia városa nevet kapja? A gasztronómia az étel és a kultúra kapcsolata – vagy ahogy sok launcestoni szereti mondani: az étel és az emberek közötti kapcsolat.

Ahhoz, hogy használhassák az elnevezést, a városoknak pályázniuk kell az UNESCO-nál; a településeket hét kreatív kategóriában lehet elismerni: kézműves és népművészet, design, film, gasztronómia, irodalom, digitális művészet és zene. Világszerte harminchat város részesült a gasztronómia városa kitüntetésben, amelyhez számos UNESCO-kritériumnak kell megfelelniük, többek között:
– élénk gasztronómiai közösség;
– őshonos alapanyagok a hagyományos főzéshez;
– hagyományos élelmiszerpiacok és hagyományos élelmiszeripar;
– gasztronómiai fesztiválok, díjak és versenyek rendezésének hagyománya;
– a környezet tiszteletben tartása és a fenntartható helyi termékek népszerűsítése.

Launceston élelmiszeripari vállalkozói három éve döntöttek úgy, hogy elindulnak a címért; a város a növekvő  gasztrokultúrája miatt döntöttek a beadvány benyújtása mellett. Launceston ad otthont Észak-Tasmánia legnagyobb élelmiszer- és borfesztiváljának, amely a járvány előtt évente 30 ezer embert vonzott.