AZ ALKOHOLTILALOM ÉVEIT IDÉZI AZ OSCAR PEZSGŐJE

Szerző: | 2020.02.05 | Hírek

Új különkiadással készül az Oscar-gálára a Piper-Heidsieck.

A francia champagne-ház, mint a 92. Oscar hivatalos pezsgőszállítója és az Akadémia hosszú távú partnere, idén hatodik éve tér vissza a gálára, hogy a díjazottak a legelegánsabb itallal ünnepelhessenek. A Piper-Heidsieck ezúttal is egy limitált különkiadással készül a jeles alkalomra.

A világszerte ismert piros címkés Cuvée Brut új megjelenése időutazásra hívja a filmvilág nagyjait. Az Oscaron felszolgált magnum palackok címkéjét az alkoholtilalom 100. évfordulója ihlette és Amerika őrült húszas éveit idézi. A design az akkor forgalomban lévő champagne palackok replikája, amelyhez a régi időket idéző faládákat is tervezett a ház.

„Az 1920-as években a csempészek szállították a Piper-Heidsieck palackokat az Egyesült Államokba, hogy New York szerte speakeasy bárokban szolgálhassák fel. Ma ugyanezt a champagne-t élvezhetik Hollywood legnagyobb sztárjai az év legnagyobb díjátadóján” – mutatta be az új különkiadást Benoit Collard vezérigazgató.

A menü átalakul, a champagne marad

Az Akadémia kérésére idén Wolfgang Puck, a gála sztárséfje kizárólag növényi alapanyagokból készített menüt az Oscar-jelöltek ebédjére, ahogyan a február 9-i gála előtt is vegán falatok lesznek terítéken a Dolby Színházban.

A díjátadót követő kormányzói bál menüjét 70%-ban szintén a növényi összetevők határozzák meg, főételként azonban hús- vagy halételt és vegetáriánus opciót is kínálnak az illusztris vendégeknek.

Céljuk, hogy ezzel felhívják a figyelmet a környezettudatos ételfogyasztásra, egyben kommunikáják az Akadémia törekvését szén-dioxid lábnyomuk csökkentésére.

A filmszínház champagne-a

A Piper története hosszú évtizedek óta összefonódik a filmszínház világával; pezsgőjük 1933-ban tűnt fel először a vásznon a legendás Stan és Pan sorozatban.

Az Oscar történetében emlékezetes pillanat, amikor Rex Harrison-t egy 48 literes, a színész testmagasságával pontosan egyező méretű palackkal köszöntötte a ház a My Fair Lady-ért kapott Oscar-díja ünnepléséhez. Később Marilyn Monroe nyilatkozott szenvedélyesen a ház pezsgőiről.

A Piper-Heidsieck egyúttal több mint 25 éve, 1993-tól a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere, és ma is olyan szuperprodukciókban tűnik fel, mint a Bad Boys – Mindörökké Rosszfiúk, az Úriemberek, vagy az év végén bemutatott Macskák és a Last Christmas.

 

Öt érdekesség az Oscar champagne-áról

  • A Piper-Heidsieck az évszázad legtöbbet díjazott champagne-háza. Legfrissebb elismeréseik között van a CSWWC 2019 aranyérem, a Wine Spectator pedig 92 ponttal egyedüli champagne-ként választotta tavalyi Top100 listájára.
  • A ház signature pezsgője, a Cuvée Brut tökéletesen bemutatja, mitől lett a Champagne régió világhírű. Mintegy 100-féle alapborból házasítják (különböző évjáratokból és területekről, három szőlőfajtából), mesteri arányérzékkel. Így évről-évre kivételes minőségben és a házra jellemző stílusban készülhet el.
  • A pinot noir szőlőfajta dominál benne, amely remek tartást, ugyanakkor eleganciát és intenzív gyümölcsösséget ad a pezsgőnek.
  • Pincemesterük, Émilien Boutillat fontos küldetése a fenntartható szőlőművelés. Ennek érdekében rovarirtókat már egyáltalán nem használnak és a tervek szerint a robotizált gyomlálás idéntől feleslegessé teszi a gyomirtók használatát is.
  • Ajánlott ételpárosítások: marha vagy lazactatár friss fűszerekkel, pirított szezámmal, sushi és maki, garnéla thai fűszerezéssel, fish&chips, parmezán.