Csokoládés a Savaria Karnevál tortája

Szerző: | 2018.08.13 | Hírek

Dezse Gergő cukrászmester édes kompozíciója, a Csokolónia nyerte a Savaria Történelmi Karnevál idei tortaversenyét. A győztes kreáció a kitüntető cím mellett díszhelyet is kap a rendezvény idején (augusztus 23-26. között) a Fő téri vásárban, ahol a látogatók meg is kóstolhatják a műremeket.

Az idei versenyen 8 tortát bíráltak a zsűritagok, és az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. A bírálók csupán a torta látványát, nevezési számát és fantázianevét ismerhették az ízlelés előtt. A bírálat során a süteményét látványát, összetételét, ízvilágát és még sokféle szempontot vett figyelembe a zsűri.

A bírálat szempontjairól Mészáros Gábor cukrász, a Mészáros Cukrászda tulajdonosa, a verseny szakmai segítője beszélt részletesen. Idén is két zsűri minősítette benevezett édességeket, a szakmai bírálók a következők voltak: Sztaracsek Ádám – Magyarország tortája kiírás 2018 nyertese. Fehér Judit cukrászmester, kreatív cukrász – Győr. Erdélyi Balázs, többszörös év fagylaltja verseny győztes – Frer Cukrászda Budapest. Hujber Kálmánné, mestercukrász, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója. Németh Dániel, séf, a Daniel& Frer étterem társtulajdonosa.. Kovács Vince, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A diákzsűriben pedig Unger Patrik diákpolgármester vezetésével fiatalok ízlelték a tortákat.

A szakmai zsűri a CSOKOLÓNIA fantázianevű, csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal díszített tortát választotta győztesnek, csakúgy, mint a diákok.

A versenyre nevezett torták:

Augusztus(z) hamvas barackja – nevezte: Dr. Mórocz Mira Szombathely
Piskóta torta sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal –

Vesta torta – nevezte:  Park Inn by Radisson Sárvár Resort&Spa
Lime-os fehércsokis mouss-szal és  málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta

Szent Márton tallérja –   nevezte: László Judit Szombathely
Püspökkenyér és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal, straciatella krémmel

Karneváli frissítő – nevezte: Pusker Vivien és Pusker Cintia Tömörd
Mentás, kivihabos  sárga-kakaós piskótatorta

Iseum kincse – nevezte: Ajkay Dorottya
köleslisztes, körtés, fügeropogós, szőlőzselés torta

Csokolónia – nevezte: Dezse Gergő- Mészáros Cukrászda
Csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-al és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal

Isis Csókja – nevezte: Gergye Szilvia – Szombathely
mézes, gyömbéres körte, meglepetés habcsókkal

Comedus – mandulalisztes tészta, málna sziruppal, sós karamellás krém és málna ropogós Nevezte: Varga Ádám- Mészáros Cukrászda