Ebéd 650 forintból

Szerző: | 2022.03.16 | Bennfentes, Hírek, Közétkeztetés

A Sirha kiállításon, március 23-án kerül sor a 2021-22-es Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) döntőjére. A verseny célja a hagyományos ízek megőrzése az ételek modernizálásán, újragondolásán keresztül, a mai kor követelményeinek megfelelően, a konyhatechnológiai innovációk felhasználásával. Fontos célkitűzés a közétkeztetés népszerűsítése, minőségének javítása, és az étkezési kultúra fejlesztése. A KÖSZ szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a szezonális hazai friss alapanyagok népszerűsítésére is.

A versenyen egy átlagos felszereltségű közétkeztető konyhán előállítható ételsorral lehet indulni. A döntőbe jutott 12 csapat az elődöntő és döntő közötti időszakban a zsűri előtt a saját konyhájukon is megfőzték és kitálalták a versenymenüt, legalább 50 adagban. Az idei versenyen a kötelező alapanyagok a sütőtök és a hazai méz lesznek.

„Azt gondolom, a verseny a szakma ünnepévé vált, elismert, színvonalas, rangos szakmai rendezvény lett. Olyannyira, hogy még utánozni is érdemes, hiszen erre is van próbálkozás. Az első verseny, 2011 óta mi magunk, a szervezők is sokat tanultunk, fejlődtünk, akárcsak a versenyzők. A legnagyobb érdem a verseny mögött meghúzódó széles szakmai összefogás, hiszen valamennyi meghatározó hazai szakmai szervezet mögöttünk van, támogat, segít bennünket. Így aztán jól tudjuk működtetni a felkészülést támogató mentorrendszert, és egyre profibbá válunk a versenyek megrendezése is.” – mondta el kérdésünkre Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke.

Minden csapatot egy elismert szakember mentorál, készít fel, köztük van:

Vomberg Frigyes, Bernáth József, Szulló Szabina, Harmath Csaba, Végh Tamás, Némedi József, Jakabfi Dávid, Wolf András, Horváth Szilveszter, Vastagh Csaba.

Zoltai Anna is bekapcsolódott a felkésztésbe, mivel a versenyen az élelmiszer-biztonsági szabályok, a nyomon követés, a rend, fegyelem, tisztaság, személyi higiénia, a biztos fertőtlentőszer- és eszközhasználat alapkövetelmény.

Helyszín: Hungexpo A-pavilon
Időpont: 2022. március 23. (szerda), 10:00–17:30
Az eredményhirdetésre várhatóan 16 órától kerül sor, előtte maga a verseny folyamata (főzés, 15-15 percenként tálalás és zsűrizés) ígér látványos szórakozást Mautner Zsófia műsorvezetésével.

A döntő tálalási szünetében, 11:30-tól 13:30-ig az érdeklődők részt vehetnek az A-pavilon konferenciatermében konzultációval egybekötött szakmai konferencián, melynek címe „Mikrobiológiai kockázatok a közétkeztetésben”.

 

Képek forrása: KÖZSZÖV