Elhunyt Joël Robuchon

Szerző: | 2018.08.06 | Hírek, Konyha

Augusztus 6-án reggel, 73 éves korában meghalt a legendás séf, akinek a nevéhez fűződött a világ legtöbb Michelin-csillaga.

Robuchon 15 évesen kezdte konyhai karrierjét, amelynek során éttermei összesen 31 Michelin-csillagot nyertek el a világ 13 országában, halálakor összesen 24 fűződött a nevéhez. Számos könyvet írt, és éveken keresztül tv-műsorokat vezetett, a Larousse Gastronomique szerkesztőbizottságát vezette.

A nouvelle cuisine egyik úttörője számos neves szakácsot nevelt ki, és rengeteg szakmai elismerést kapott – a Gault Millau 1990-ben az „évszázad szakácsának” választotta.

Mindössze 29 évesen, 1976-ban nyerte el a „Meilleur Ouvrier de France” címet a Concorde Lafayette hotel konyhájának vezetésért, majd a Hotel Nikko-nak két Michelin-csillagot szerzett, mielőtt megnyitotta első saját éttermét, a Jamint 1981-ben. Ez a nyitást követő három évben újabb csillagokat szerzett, így rekordidő alatt érte el a gasztronómiai világ legnagyobb elismerését.

1994-ben nyitott meg az első Joël Robuchon étterem, amelyet hamarosan a világ legjobbjaként emlegetett az International Herald Tribune. Ezt követően több további étteremben dolgozott séfként vagy vezető tanácsadóként, mielőtt ötven évesen visszavonult, hogy átadja tudását a következő generációknak, valamint televíziós műsorokban meséljen receptjeiről a nézőknek. 2003-ban visszatért és megalkotta az innovatív, könnyed hangulatú L’Atelier koncepciót, amely a világ számos országában nyitott éttermet és nyert elismeréseket számára. A párizsi egységet hamarosan követte a tokiói, majd a Las Vegas-i, a New York-i, a londoni, a hongkongi, a taipei és a szingapúri, a bangkoki, a shanghaji, a montreali, a genfi, a miami-i L’Atelier étterem, és mellettük számos további, Robuchon nevét és kézjegyét viselő egység.

Az első hírek szerint halálának oka hasnyálmirigyrák volt. Kollégái világszerte gyászolják.