Ételízesítőket tesztelt és hívott vissza a Nébih

Szerző: | 2022.02.09 | Hírek

A legutóbbbi Szueprmenta tesztjében a Nébih az ételízesítőket vette górcső alá. Összesen 35 terméket vizsgáltak, melyek közül 29 sót és adalékanyagot, illetve aromát is tartalmazott, 3 ételízesítő só- és adalékanyag-, illetve aromamentes volt, 3 termék pedig tartalmazott sót, azonban adalékanyag-, illetve aromamentes volt. Származásukat tekintve 25 magyar, 4 lengyel, 3 horvát és 3 szlovák előállítású termék vett részt a tesztben.

A laboratóriumi vizsgálatok során mérték a vízben oldódó mesterségesszínezék-tartalmat, a sóegyenértéket (tápértékjelölésben szereplő sót), az ízfokozóként használt glutaminsav és ribonukleotidok mennyiségét, az ólom- és kadmiumtartalmat, az ionizáló sugárzás hatására kialakuló besugárzottság mértékét, a tartósítószer-tartalmat, az összes jódtartalmat, illetve az allergéneket úgymint: kén-dioxid, zeller, mustár, glutén és szójafehérje. A laborvizsgálatok során az ólom jelenléte és a kadmium is jóval a jogszabályi határérték alatt maradt, több esetben nem volt jelen kimutatható mennyiségben.

A terméktesztben résztvevő ételízesítők zöldségtartalma széles skálán mozgott: a vizsgált termékek 4,2% és 100% közötti zöldségtartalommal rendelkeztek, legnagyobb számban a 15% körüli zöldségtartalmú termékek fordultak elő.

A 35 ételízesítőből 18 esetben jelölték valamilyen allergén jelenlétét, vagy lehetséges jelenlétét a termékben, leggyakrabban a zellert. Több vizsgált termék esetében is feltüntették a jelölésen azt a tényt, hogy a termék nyomokban tartalmazhat zellert. Azoknál a termékeknél, ahol nem szerepelt összetevőként, és nem történt utalás sem zeller jelenlétére, ellenőrizték, hogy valóban nem mutatható-e ki a termékben ez az allergén. A vizsgálatok 5 hazai termék esetében kimutatták a zellerallergén jelenlétét, holott erre sem az összetevők között, sem a keresztszennyeződésként nem történt utalás a csomagoláson. A Nébih már a tesztfolyamat elején, tavaly júliusban elrendelte a termékek azonnali visszahívását.

A 3 sómentes és tartósítószer- és/vagy adalékanyag-mentesként megjelölt termék közül egyikben sem volt kimutatható a tartósítószer jelenléte. Ízfokozó és színezék szempontjából megfeleltek a termékek a csomagoláson jelzetteknek. A termékeke besugárzottsági vizsgálata is megnyugtató eredménnyel zárult: nem volt kimutatható ilyen típusú kezelés. Egy termék esetében magasabb volt a sótartalom a csomagoláson feltüntetett mennyiséghez képest; ezt a terméket a zellerallergén jelenléte miatt egyébként is visszahívatta a Nébih a forgalomból. Az ételízesítők jelölésvizsgálata során számos problémával találkoztak; gond volt többek között a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra vonatkozó jelöléssel, a tápértékjelöléssel és a szárított zöldségek mennyiségének jelölésével is.

A 35 termékből 27 termék esetében hatósági eljárás indult, a hibákért élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hatóság.

(Forrás: Nébih)