A hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltok népszerűsítése érdekében a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ismét megrendezte az Év Fagylaltja versenyt, amelynek döntőjére Szegeden, a Virág Cukrászdában került sor.
A versenyre idén 72 fagylalt nevezett, most kötelező íz nem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A fagylaltokat négy kategóriában tizennégy fős szakmai és öt fős közönségzsűri pontozta.
A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékelték a fagylaltokat, míg a közönség zsűri tagja volt Kollányi Zsuzsi énekesnő, Bebe énekes, Emiliano Bulfoni, a Gelato World Tour magyarországi szervezője, Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged kézilabdacsapat edzője valamint Marko Krivokapic, a csapat másodedzője.
Az eredmények:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)
Ezüstérem:
Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda – Székesfehérvár)
Bronzérem:
Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
„II.” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Ebben a kategóriában is ajánlott használni a hagyományos alapanyagokat – úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás, de fagylalt bázisok használata is engedélyezett.
Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.
Arany:
Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
Ezüst:
Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó – Budapest)
Bronz:
Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Arany:
Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft. – Budaörs)
Ezüst:
Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
Bronz:
Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft. – Budapest
„M” kategória: hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylalt kategória
Az „M” kategóriában a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyag gyártók és forgalmazók közös versenyben indulnak. Ebben a kategóriában nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Arany:
Narancsos mandula – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
Ezüst:
Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
Bronz:
Málna – Rétfalvi Attila (König-Units Kft. – Budapest)
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)
Közönségdíjas:
Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
„I Love SZEGED” díjas fagylalt:
Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)