Ezek az Év Fagylaltjai

Szerző: | 2018.05.16 | Alapanyagok, Hírek

A hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltok népszerűsítése érdekében a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ismét megrendezte az Év Fagylaltja versenyt, amelynek döntőjére Szegeden, a Virág Cukrászdában került sor.

A versenyre idén 72 fagylalt nevezett, most kötelező íz nem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A fagylaltokat négy kategóriában tizennégy fős szakmai és öt fős közönségzsűri pontozta.

A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékelték a fagylaltokat, míg a közönség zsűri tagja volt Kollányi Zsuzsi énekesnő, Bebe énekes, Emiliano Bulfoni, a Gelato World Tour magyarországi szervezője, Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged kézilabdacsapat edzője valamint Marko Krivokapic, a csapat másodedzője.

Az eredmények:

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:

Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

Ezüstérem:

Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda – Székesfehérvár)

Bronzérem:

Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

 

 „II.” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Ebben a kategóriában is ajánlott használni a hagyományos alapanyagokat – úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás, de fagylalt bázisok használata is engedélyezett.

Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.

Arany:

Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
Ezüst:

Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó – Budapest)

Bronz:

Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

 

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Arany:

Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft. – Budaörs)

Ezüst:

Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)

Bronz:

Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft. – Budapest

 

„M” kategória: hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylalt kategória

Az „M” kategóriában a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyag gyártók és forgalmazók közös versenyben indulnak. Ebben a kategóriában nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).

Arany:

Narancsos mandula – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)

Ezüst:

Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)

Bronz:

Málna – Rétfalvi Attila (König-Units Kft. – Budapest)

 

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

 

Közönségdíjas:

Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

 

„I Love SZEGED” díjas fagylalt:

Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)