Magyarország vár: Nyugati nyaralás – itthon

Szerző: | 2022.10.25 | Hírek

Balaton, retró, krimi, vígjáték. A legtöbb embernek ezekről biztosan az Ötvös Csöpi-filmek jutnak az eszébe a csikorgó kerekű Ladákkal, a vitorlásversenyekkel és a német dobozos sörökkel. Egy új magyar film szintén ebbe a műfajba, ebbe a korszakba és a korabeli Balatonra repít el minket.

A NYUGATI NYARALÁS című film főszereplői a veszprémi Maurer család tagjai, akik a francia Rivérára szeretnének elmenni nyaralni 1984-ben. Csakhogy ez akkoriban nem is volt olyan egyszerű. Nem kapnak útlevelet, így egyetlen megoldásként marad a magyar tenger. A családfő (Mészáros Máté), aki civilben maszek autószerelő, nem hagyja annyiban a dolgot: elköt egy nyugatnémet autócsodát a szervizből, és kitalálja, hogy csinálják meg itthon a Nyugatot.

Werkfotó a filmből, Fotó: Nyugati nyaralás

Adják ki magukat disszidens turistának, és élvezzék mindazt a luxust, amit csak a kemény valutával fizető vendégek élvezhettek a Balatonnál. A veszprémi háziasszony feleség (Pokorny Lia) igent mond a kalandra, bár ekkor még nem sejti, milyen megpróbáltatások várnak rájuk a luxusnyaraláson.

„Altató vagy tévémaci helyett én Linda-epizódokat kaptam nagy dózisban gyerekkoromban. Olyan volt ez nekem, mint Obelixnek a csodaturmix. A nosztalgia és a magunkra ismerés szerintem a legjobb hívószavak egy közönségfilm esetén – mondta Tiszeker Dániel, a vígjáték egyik rendezője. – Harmadik nagyjátékfilmünk központi eleme újra a humor és a zene, de most először merészkedünk időutazásra.”

A veszprémi Maurer család tagjai, mint disszidens turisták a Balatonon, Fotó: Nyugati nyaralás

A FILM EGYIK FŐSZEREPLŐJE, Pokorny Lia gyerekkora szinte összes nyarát a Balaton mellett töltötte, egyszer még a filmben szereplő Hotel Annabellában is megszálltak: „Ez az időszak meghatározó az életemben. Kakasos nyalóka, Lada, ’Mais, bitte Mais’ a Balaton partján, érmés telefonfülke, csónakázás és még sorolhatnám. Egyszer kiszöktünk este az unokatestvéremmel, hogy belóghassunk a Siótour discóba, ami akkoriban a legmenőbb helynek számított. Mindig a Garden party volt a bulikezdő szám” – meséli Lia.

Pokorny Lia a veszprémi háziasszony (Maurer Kriszta) szerepében, „gyerekei” Szőke Abigél (Maurer Katica) és Tóth Mátyás (Maurer Peti), Fotó: Nyugati nyaralás

A ZENE a Nyugati nyaralásban is kiemelt szerepet kap. „Egy korszakot legkönnyebben talán a slágereivel tudunk megidézni” – mondja Lévai Balázs, a film producer-társrendezője. – „Arra törekedtünk, hogy a magyar dalok mellett minél több külföldi sláger is szóljon a filmünkben, így hallható Nena nagy slágere, a 99 Luftballons, a Triótól a Da da da, Baltimorától a Tarzan boy és a legendás Eye of the Tiger is.”

A család krimibe illő kalandokba keveredik a Balatonnál, Fotó: Nyugati nyaralás

Az alkotók abban bíznak, hogy a Nyugati nyaralás egy olyan családi vígjáték, amelyet több generáció tagjai is szívesen néznek. Az idősebbek nosztalgiázhatnak egy jót a moziban, míg a fiatalabbak sokat megtudhatnak erről a korszakról egy vicces, szórakoztató történeten keresztül.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány “Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: