Mindenki nyerhet a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával

Szerző: | 2022.12.16 | Hírek

Két, példaértékű projektet és a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók vendéglátás területén betöltött szerepét ismerhették meg a résztvevők azon a szakmai fórumon, melyet a Nem Adom Fel Alapítvány szervezett hazai vendéglátó egységek képviselőinek részvételével december 12-én.

„A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási helyzetének javításához az állami intézmények és piaci szektor együttműködésére van szükség” – emelte ki köszöntőjében Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A szakember örömtelinek nevezte, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsági aránya 18 százalékról 40 százalékra nőtt. Magyarországon jelenleg több mint 400 szervezet és vállalkozás részesülhet akkreditált foglalkoztatóként bértámogatásban. A több mint 50 milliárd forint értékű támogatásból 32 ezer védett rendszerben dolgozó munkavállaló részesül.

A kormányzat elkötelezett az eddig elért eredmények megtartásában, ezért a közelmúltban megszületett kormányhatározat értelmében a programban részt vevő vállalkozásoknak akkor is folyósítják a bértámogatást, ha azok a nehéz gazdasági helyzet miatt rövid ideig felfüggesztik működésüket.

A Nem adom fel mindenkinek lehetőséget ad

„Tevékenységünk révén olyan státuszt igyekszünk ezeknek az embereknek adni, amin keresztül megélhetik a befogadottság élményét és maguk is értéket teremthetnek” – beszélt küldetésükről Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem létrehozója, hangsúlyozva, hogy a vendéglátás kifejezetten alkalmas erre a feladatra.

Szerteágazó tevékenysége és projektjei révén az alapítvány és a kávézó összeköti a fogyatékosságért élőkért végzett sokfajta tevékenységet és felveszi a kapcsolatot a piaci foglalkoztatókkal. Meggyőződésük, hogy az eseményen bemutatott nemzetközi pályázat és a keretében kidolgozott tréningrendszer komoly lehetőséget ad a sérült fiatalok felkészítésére és munkába állítására.

Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem létrehozója a küldetésükről beszélt | Fotó: turizmus.com

Négynyelvű, ingyenesen elérhető tananyag készült

A nemzetközi programot Doubravszky Júlia, a kávézó korábbi munkavezetője mutatta be a résztvevőknek. A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+programja által támogatott, „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban”című, idén lezáruló projektjét. Keretein belül magyar, szlovén, lengyel és szlovákszakemberek osztották meg egymással a fogyatékossággal élő fiatalok vendéglátás területén való elhelyezkedésével kapcsolatos tapasztalataikat,és hozták létre azt tréninganyagot, mely foglalkoztatásukhoz kíván segítséget adni.

A kéthetes intenzív kurzus során, a 64 óra alatt teljesíthető tréninganyag 4 modulból áll: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második kettő pedig a vendéglátás felszolgálással, illetve konyhai alapismereteivel kapcsolatos – olvasható tájékoztatójukban is. A projekt zárásával a képzési anyag négy nyelven ingyenesen elérhetővé válik a hivatalos honlapjukon.

Mindkét felet segíteni kell

Gyulai Zsuzsa, a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem alkalmazottja a nyílt piacon való elhelyezkedéssel kapcsolatos tapasztalatairól és Nem Adom Fel Alapítvány szakmai tevékenységéről számolt be az érdeklődőknek. Az alapítvány részt vett idén a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, “Foglalkoztatás 2022” programban, keretében az alapítvány a munkavállalókat és a munkáltatókat is igyekezett segíteni. A program keretében az alapítvány 22 fő nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítette, ebből 14 fő a vendéglátás területén helyezkedett el. Ezen felül 20 fő számára biztosítottak gyakorlatot a Nem Adom Fel Kávézóban. A program kapcsán észlelhetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális vállalatok, szálloda, prémiumkategóriájú középvállalkozás kereste velük az együttműködést. Pártfogoltjaik baristaként, konyhai kisegítőként, kasszásként, adminisztrátorként, recepciósként, logisztikai területen találták meg számításukat.

Win-win szituáció mindenkinek

Az eseményen két példaértékű együttműködést, a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését is bemutatták a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, illetve a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezettel. A Starbucks befogadó, nyitott és sokszínű csapatokat kíván építeni kávézóiban. A Covid alatt ugyan nehéz volt az első lépéseket megtenni, azóta azonban nagyon jók a benyomásaik.

A Starbucks is megosztotta a tapasztalatait a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, illetve a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezettel történő együttműködésről | Fotó: turizmus.com

Tapasztalatuk szerint a Nem adom fel kávézóban megszerzett tudást a munkavállalók könnyen transzformálják a cég elvárásaihoz, ezt követően pedig jól el tudják látni a nekik testhezálló feladatokat.

Semsei Rudolf, Budapest Party Service Kft. tulajdonosa az alapítvánnyal közösen olyan értékteremtő folyamatot igyekezett kitalálni, melynek révén a dolgozók hozzájárulnak a rendezvények sikeréhez. Ez a termék a „Nem adom fel keksz” lett, melyekkel több céges karácsonyi partin lehet találkozni, s mellyel több vállalat ajándékozta meg partnereit.

Zárásként a résztvevők a 3 külföldi projektpartner tapasztalatait hallgathatták meg.
_____________________________________________
Szerző: Pintér Tünde/turizmus.com