Műanyag vagy lebomló?

Szerző: | 2018.12.05 | Hírek

A világ megunta a műanyagot. Nap mint nap szembesülünk azzal a problémával, hogy a műanyag hulladék elborít mindent, szennyezetté váltak a vizek, a természet, lassacskán beépül a szervezetünkbe is. Az Európa Parlament megnyomta a piros gombot és hadat üzent a műanyagnak. 2021-ig betiltaná azon egyszer használatos műanyag csomagolóeszközöket, amikre létezik lebomló alternatíva. 2025-ig pedig 25%-kal csökkentené azokét, amik jelenleg nem helyettesíthetők.

2021-ig azonban még sok a teendő. Amíg a műanyag – amennyiben a szelektív gyűjtőbe kerül, de csak akkor – újrahasznosítható és számos egyéb termék készülhet belőle, a lebomló termékek csak ipari körülmények között komposztálhatók, viszont sem gyűjtésük, sem szállításuk, sem kezelésük egyelőre nem megoldott. A lebomló termékek így a kommunális szemétbe kerülnek.

A hazai vendéglátóipari cégek jelenleg a műanyagot részesítik előnyben. Egyrészről a műanyag és a komposztálható eszközök közötti árkülönbség miatt. Másrészt bizonyos esetekben jelenleg nincs jobb a műanyagnál. Megoldhatatlan jelenleg az élelmiszeriparban használt műanyag csomagolóeszközök kiváltása. Bizonyos élelmiszerek, például meleg levesek, sem szállíthatók komposztálható elviteles dobozban, ugyanis egy idő után ezek a dobozok a hőtől elvesztik alakjukat, meglágyulnak.

Az Indepack a magasszintű étel- és italcsomagolás mellett kötelezte el magát. Termékpalettánkon bármely catering árucikk csomagolására találnak megoldást. Van amire csak a műanyag a megoldás, de számos, valóban működő alternatívát kínálunk azok számára is, akik már most kiváltanák műanyag alapú csomagolóeszközeiket lebomlóra.

Folyamatosan keressük mi is a környezetbarát megoldásokat, jelenleg viszont a szeméthegyek eltűntetésének egyetlen eszközeként a keletkező hulladék helyes felhasználást látjuk. A „ne szemetelj” és a „gyűjtsd szelektíven” jelenleg a legfontosabb üzenetek.

www.indepack.hu