NAV-értelmezés a felszolgálási díjjal kapcsolatban

Szerző: | 2023.01.24 | Hírek

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés – Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését – közölte társlapunkkal, a turizmus.com-mal az MVI.

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogértelmezési kérdés tekintetében a NAV arról tájékoztatta az MVI-t a jogalkotóval történt egyeztetéseket követően, hogy a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni.

Ugyanakkor a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) nem csökkenthető – derül ki az állásfoglalásból.
___________________________________
Fotó: 123rf.com