Négykezes vacsora egy nomáddal és Barna Ádámmal

Szerző: | 2019.03.19 | Hírek, Konyha

A világhírű nomád séf, a 29 éves Santiago Lastra áprilisban két estén át Budapest vendége.

A San Pellegrino által a 10 legjobb fiatal skandináv séf közé választott mexikói származású tehetség, Santiago Lastra Rodriguez hamarosan Londonban nyitja meg éttermét, előtte azonban még Budapesten mutatja meg egyedi stílusát. A helyszín a St. Andrea étterem, a világhírű séf magyar partnere pedig Barna Ádám.

Április 11-én és 12-én este a St. Andrea egy különleges négykezes vacsora helyszíne lesz. Az EatWell eseménysorozat keretében a mexikói Santiago Lastra, a St. Andrea séfjével, Barna Ádámmal közösen állította össze 8 fogásos menüsorát, melyet együtt prezentálnak majd. Talán éppen ez a pop-up vacsora lesz az utolsó állomás a vándorló nomád életében, ugyanis hamarosan London belvárosában nyitja meg új, saját éttermét, Kol Restaurant néven.

Santiago Lastra Rodriguezt szakmájábana nomád séfként szokták emlegetni. Hitvallása szerint mexikói szívvel, és mindig helyi, szezonális alapanyagokból főzi élénk és ízletes ételeit. Az elmúlt években vacsoraestekkel turnézta körbe Európát, miután 2017-ben – René Redzepi jobbkezeként – kutató/fejlesztő séfként segítette hazájában a Noma mexikói pop-up eseményét. Kulináris tudásának köszönhetően ezidáig 26 országba jutott el világszerte, erre az utazó, vándorló életformára utal a nomád jelző is. Dolgozott már a spanyol Mugaritz étteremben is, ami jelenleg a világ 6. legjobbja, de skandináv útja során a koppenhágai Bror étteremben és a Nordic Food Lab-ben is megfordult. A San Pellegrinoa 10 legjobb fiatal skandináv szakács közé választotta 2015-ben. A nomád életstílus számára fontos pillanatokról, momentumokról szól. Arról, hogy mindig máshol mutatja meg szülőhazájának, Mexikónak értékes konyháját, nem pedig szegényebb arcát. Vallja, Mexikóban az étel mindig az élvezetről szól: „A mexikói konyha egyike azon kevés konyhának, amit, ha megkóstolunk, érezzük az emberek lelkét is. A mexikói konyhát az teszi olyan különlegessé, ahogy boldogsággal tölt el minket az étel élvezete.”

A St. Andrea séfje, Barna Ádám az egykori Monarchia területére jellemző tradíciókból és alapanyagokból inspirálódva készíti letisztult ételeit. Konyháját átjárja a vidéki szellemiség, mely a nagyvárosi pompával ötvözve nyújt igazán egyedi gasztronómiai élményt. A St. Andrea  évről évre egyre sikeresebb, a séfet a Dining Guide 2018-ban az Év Séfjének választotta. Először fordul elő az étterem történetében, hogy egy vendégséfet is köszöntenek a konyhán.

A két séf nem először találkozik. Grúziában tavaly nyáron egy hetet töltöttek együtt. A magyar séfnek akkor is feltűnt, hogy Santiago ikonikus ételeit, melyeket szívesen készít a külföldi főzéseikor, hogy ezeken keresztül mutassa meg a mexikói konyha jellegzetességeit, mindig a legjobb minőségben beszerezhető és emblematikus helyi alapanyagokkal ötvözi. Így lesz ez most is: „A taco-hoz alapesetben rákot használt volna, de mindenképp ránk jellemző alapanyagot akart használni, ezért esett a választás a pisztrángra kaviárjával” – meséli a közös tervezés folyamatát Barna Ádám. A ceviche-t pedig Magyarországon nem halból készíti, hanem egy nagyon izgalmas zöldséges változatot tálal majd, mely megint csak adja magát áprilisban. A menü megírása előtt átbeszéltük a helyi jellegzetességeket, a szezonális alapanyagokat, hogy egyáltalán mi az, ami szóba jöhet ebben az időszakban.”

Az április 11-i és 12-i vacsorák menüje:

  • Amuse bouche
  • Pisztráng, chili, homoktövis taco
  • Répa, retek, földimogyoró ceviche
  • Marhanyelv, chirmole, újkrumpli
  • Mangalica, répa, borsó
  • Spárga, citrom
  • Alma, körte, kukorica
  • Petit four

A vacsorával kapcsolatban bővebb információk:

http://standreaborbar.hu/programok/santiago-lastra-x-barna-adam-negykezes-pop-up-vacsora/

https://www.facebook.com/eatwellbudapest/