Ismét az Osteria Francescana a világ legjobb étterme

Szerző: | 2018.06.20 | Hírek, Konyha

Megjelent a The World’s Best Restaurants idei toplistája, amelynek első helyén a két évvel ezelőtti nyertes, a modenai Osteria Francescana végzett. Második helyezett a 2013-ban és 2015-ben egyaránt legjobb gironai El Celler de Can Roca, harmadik a mentoni Mirazur.

A tavaly nyertes, a New York-i Eleven Madison Park most a negyedik  helyen végzett, őt követi a a bangkoki Gaggan, a limai Central és a szintén limai Maido, majd a párizsi Arpége, a San Sebastian-i Mugaritz és a szintén baszkföldi, axpei Asador Etxebarri a legjobb 10 között.

A mostani 50-es rangsorban 23 ország éttermei szerepelnek, köztük hat új és három visszatérő egység, a legjobban azonban a barcelonai Disfrutarnak sikerült a debütálás, hiszen rögtön a lista 18. helyén végzett. A Top50-ből 9 étterem Spanyolországban található, mellettük hat amerikai, öt francia, négy-négy olasz és angol, valamint három perui kiválóság kapott helyett, számos további ország mellett.

Az Osteria Francescana tulajdonosa, Massimo Bottura és felesége, Lara Gilmore.

A lista készítői több különdíjat is kiosztottak. Így a legjobb séf Dan Barber lett (Blue Hill at Stone Barns, USA), míg a koppenhágai Geranium nyerte el a legjobb vendéglátásért járó elismerést. A fenntarthatóságért a spanyol Azurmendit díjazták, a legjobb cukrász a francia Cédric Grolet, a legjobb női séf pedig most a londoni Clare Smyth lett.

A World’s 50 Best Restaurants listáját a Deloitte állítja össze, több mint 1000, nemzetközileg elismert szakember, valamint sokat utazó ínyenc szavazatai alapján, akik a világ 26 régióját képviselik.

A teljes lista itt olvasható: https://www.theworlds50best.com/filestore/pdf/W50BR18-TheList.pdf