A cukrászda alapításának 160. évfordulójára egy, a tulajdonosok saját ízléséhez igazított csokoládét készítettek, ám az innováció mellett a tradicionális hazai édességek is helyet kapnak az ünnepi kínálatban.

Tavaly Pintér Katalin és Niszkács Anna a méltán híres Cacao Barry csokoládélaborba látogattak el, ahol a Gerbeaud termékeihez készült egyedi csokoládét alkották. A 71,9% kakaótartalmú Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé dél-amerikai és afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült, és több kiszerelésben is megjelenik a „Gerbeaud 160” alkalmából. A legkisebb az 1858-Neapolitan, egy 4,5 grammos, míg a 1858-Mini táblás étcsokoládé egy 13,5 grammos csokoládé. Az alapítás 160. jubileumára a koronát azonban a „Gerbeaud 160 torta” teszi fel, amit szintén, a kizárólag a Gerbeaudnak készült csokoládéból készítettek. „A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarack zselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zölddió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással” – árulta el a torta összetételét Pintér Katalin. Az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a „Gerbeaud 160 torta” fő ízeivel.. „Fontosnak tartottuk, a hagyományos magyar cukrászat alapanyagait használni a „Gerbeaud 160” finomságaihoz, mint a barack vagy a dió. Azonban ezeknek a klasszikus magyar alapanyagoknak még izgalmasabb változatát, a vérbarackot, sós pekándiót és zölddiót használtunk” – tette hozzá Niszkács Anna.

A Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé megalkotásával belépett abba az exkluzív csapatba, akiknek saját „signature” csokoládéjuk van a világban. Ez az egyedi receptúra 5 éven keresztül kizárólag a Gerbeaud számára készül. Az ezt bizonyító Or Noir Trófeát a Gourmet fesztiválon vehette át Pintér Katalin és Niszkács Anna Dani Csillától, a Goodwill National Kft. tulajdonosától.

 

Innováció és tradíció

„A 160. évforduló alkalmából felelevenítjük a régi magyar cukrászat alkotásait az eredeti és a modern formájukban is. A nosztalgia jegyében tért vissza az eredeti recept szerint készült Diplomata puding, aminek mai változata már linzerlapra rétegzett gyümölcsvelős vaníliás krémmel, rumpuncsba áztatott piskótával, mandularopogóssal és tejes bevonóval készül. És újra éledt a Lúdláb torta is, melynek elnevezése az eredeti receptre utal, tudniillik a tortát házi tojásból készítették és az így kapott sárga piskóta a lúd lábának színére hasonlított, a háromszög alakú szelet pedig a formájára emlékeztetett. A Konyakmeggy a Gerbeaud cukrászda valódi öröksége, maga Gerbeaud Emil honosította meg Magyarországon az 1800-as évek végén.

Diplomata puding, 2018

A receptúra egyszerű, a titok a kiváló minőségű alapanyagokban és a szaktudásban rejlik. A meggyek hónapokig konyakban pihennek, majd fondantba és többször étcsokoládéba mártva érnek 2 hétig. Ez idő alatt az étcsokoládé megtartva formáját megdermed, a meggy kiengedi magából a konyakot és el is készül a falatnyi desszert.

2018-ban László Tamás, kreatív cukrászvezető megalkotta a 21. századi konyakmeggydesszertet. Egy kakaós keksz alapú, házi konyakmeggy darabokkal dúsított Valrhona étcsokoládé mousse golyót, közepében konyakos briós tésztával, fényes meggybevonóval és konyakmeggy lével, mely egy pipettából adagolható a desszert belsejébe. Ezt először a Gourmet-n lehet megkóstolni, a Gerbeaudban pedig június 14-től.

 

Törzsvendég-kártya és kedvezmények

A 160. jubileumi év alkalmából a neves magyar cukrászda együtt kívánja ünnepelni születésnapját visszajáró vendégeivel. A közös ünneplés lehetőségét megteremtve, idén májusban kiadják a „Gerbeaud 160. kártyát”, melyet a patinás cukrászdában adnak majd azon vendégeiknek, akik élni kívánnak a kártya biztosította 20%-os vásárlói kedvezménnyel.

És továbbra is lehetőség a minőségi desszertek, sütemények rajongóinak, hogy féláron jussanak a Gerbeaud-féle finomságokhoz: a sütemények 50%-os kedvezménnyel vihetők el és válhatnak egy-egy otthoni ünneplés emblematikus, emlékezetes elemévé.