Húshelyettesítés helyett élmény: A Vegan Love mutatja az utat

Szerző: | 2019.03.27 | Hírek

Regölyi Lilla és Regölyi Péter történelmet írt itthon, ha kissé teátrálisan akarnánk fogalmazni.

Mégpedig duplán így tettek, először tophamburger, azután vegánfronton. Kis hazai burgersztori és vegán „junkfood” kisokos következik.

2010-ben, amikor megnyitották büfékocsijukat a főváros egyik külkerületében, egy többsávos út mellett, benne volt a pakliban, hogy egy útmenti kis büfével több lett a III. kerület, ahol gyorsan bele lehet kapni valamit, amíg valami „normálisat” nem eszik az ember. De a pakli mást tartogatott. A Magic Burger utánfutós kocsija afféle zarándokhely lett, ahol nem ritkán húsz percet álltak sorban az emberek.

Azt a bizonyos kézműves hamburgert ugyanis, amivel azóta tele lett az ország – a legjobb éttermekig bezárólag –, ők honosították meg Magyarországon. Átlépték az addigi előítéleteket, ami a hamburger szót övezte, és akár csak az amerikai őshazában, elkezdtek gondos kidolgozottságú, igényes burgereket készíteni. A hamburger pedig nem az a műfaj, amit nagyon tukmálni kellene a közönségre.

Elfordulás a húsoktól

De az elöljáró szerep ennyiben nem merült ki. Az újbudai étteremnyitáskor a házaspár egyik tagja, Lilla, már vegán volt, majd Péter is követte őt ezen az úton. 2016-ban aztán radikális irányváltás következett: megnyílt a Vegan Love. Ma már egymás után nyílnak a vegán helyek, de akkoriban ez nagyot szólt – különösen a közismert hamburgeresektől.

Korábban inkább az volt a trend, hogy vegetáriánus helyeken hozzájuthattak a vendégek vegán ételekhez; a hagyományos éttermekben pedig gyakorlatilag sehol nem volt korrekt vegán opció, de teljességében vegán hellyel ekkoriban még kevesen mertek próbálkozni.

Nem pusztán „egy” vegán hely

A Vegan Love-val aztán megismételték azt a sikert, mint a Magic-kel. Azt a fajta burgert és hotdogot kínálták, ami után szem nem marad szárazon. A szárazság egyébként is nagy rákfenéje a húsmentes street foodoknak – ők megmutatták, hogy nem a hússzaft a kulcsa annak, hogy egy ilyen étel igazán nagyot szóljon.

Shiitake, édesburgonya, lencse új szerepben

El lehet képzelni, hogy egy vérbeli burgerfan hová küldene el minket a brokkoli- vagy lencsehúsos javaslatunkkal. Pedig aki mégis hajlandó egy esélyt adni a véráldozat nélkül készült burgereknek, meg fog lepődni azon, hogy hiányérzet nélküli is lehet egy tökéletesen növényi alapokon nyugvó burgerezés. És nem, most nem arra gondolunk, amikor a közel-keleti gyorsétteremben kikérjük a falafeltálat, mert az sokkal inkább az „ettünk valami húsmenteset” élményét adja.

Igazán szaftos élmény

Nem kérdés, hogy aki kifejezetten a marhafaggyút és a sült hús illatát keresi, mert kizárólag ez irányból képes értelmezni egy hamburgert, annak borítékolva van a csalódás. Aki azonban kevésbé röghöz kötött, egy új világot fedezhet fel, amiben jól ismertek az ételek – legyen az burger, hotdog vagy taco –, de növényi megoldásokkal hozzák az adott étel élményét. Vegán „burgerhúst” gyúrni lehet babból, lencséből, brokkoliból, ahogyan történik ez a Vegan Love-ban is. A kínálatuk egyik legerősebb képviselője azonban az a BB Veg Chick’n burger, ami ropogós bundában sült szejtánból („búzahúsból”) készül, és a csirkeburgerek legjobb pillanatait idézi.

A Beyond Meattel még egyet emeltek a téten

Sokaknak problémát jelent azonban a vegán étrendre jellemző túlzott szójafogyasztás (ez a téma önmagában messzire vezet), valamint a jelentős gluténfogyasztás. Nemrég zajlott le a Vegan Love egy önálló vacsoraestje, amelyen bemutatták a Beyond Meat pogácsával készült burgert, a megjelent több mint hetvenfős vendégseregnek. Ezt a húspótlót – ha helyes egyáltalán ez a szó – egy Los Angeles-i bázisú cég gyártja, és nagy előnye számos más hasonló megoldással szemben, hogy sem glutént, sem szóját nem tartalmaz. Az alap összetevője a zöldborsófehérje, de semmi zöldre (vagy borsóra) nem asszociáljunk, a készítésnek és fűszerezésnek hála pont olyan volt a harapása, akár egy lágyabb húspogácsának. Ez irányban haladnak tovább tehát a vegán világ ezen fejlesztései, visszavenni egy kicsit szénhidrát, glutén és szójafronton, és még többek számára egészséges alapanyagokból megadni azt az élményt, amiből szívesen újra repetázik az ember.