UFS-MSZÉSZ Műhelymunka Séfeknek

Szerző: | 2019.04.10 | Hírek

Az Unilever Food Solutions elkötelezett a séfek edukációjában, a hazai vendéglátás megújításában.

Ez a hitvallás a közös pont a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, amelynek kiemelt támogatójaként az idei évtől közös programsorozatot indítottak, Műhelymunka Séfeknek címmel. A legkorszerűbb információkat viszik házhoz, és gyakorlati tudást közvetítenek ezeken a személyes hangú találkozókon, amelyeknek első állomása február 27-én volt Hévízen, a Hotel Europa Fit szállodában.

A séfképzéseket az UFS-nek erre az edukációs formára összeállt alkalmi csapata tartja. Elsősorban az Assur Kft., aki tervezte és gépeivel fölszerelte az UniChef Centert. Rajtuk kívül a Rational viszi el nagykonyhai készülékeit, amelyekkel, és a Bonduelle által biztosított alapanyagokkal prezentálják a legjobb megoldásokat.

A Műhelymunka Séfeknek ötletét az az általános piaci helyzet indította el, hogy – főként a munkaerőhiány miatt – az éttermi és a szállodai séfeknek sem idejük, sem szervezett alkalmuk nem volt eddig, hogy tovább képezzék magukat. Ezért kell házhoz szállítani az inspirációt, a legkorszerűbb technikai eszközöket és az inspiráló gyakorlati tudást.

A programsorozat induló témája a büfékínálat volt, az ebben szerepeltethető ételek készítése és tálalása, valamint az ehhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati megoldások bemutatása. A képzések helyét mindig a MSZÉSZ tagszállodáiból választják ki, ahol – mint elsőként a Hotel Europa Fit szállodában is – a szakácsok és a séf is részese a náluk rendezett eseménynek. A februári napon azt mutatták meg az edukációt közvetítő cégek, hogyan lehet 10 négyzetméteren is kiváló minőségű ételt készíteni és tálalni. Az ételeket a program előestéjén a rendezvényszinten előkészítették, majd másnap, a vendégek jelenlétében, az Europa Fit Hotel séfjének, Sendula Péternek és csapatának, valamint Fejes Györgynek, a Danubius Hotels Hotel Annabella konyhafőnökének közreműködésével szervírozták.

Ehhez még további ötletekkel is szolgált az utazó edukációs csapatot kiegészítő Vomberg Frigyes séf, aki a hely adottságaihoz és a séfektől érkezett kérdésekhez igazította előadását, melyben a szaktudásra és az igényességre helyezte a hangsúlyt, ami az egész programsorozat legfontosabb üzenete és célja. A bemutató középpontjában azok a megoldások álltak, amelyekkel tervezhetővé válik a nagy adagos ételkészítés (Hévízen például a hal és a csirke), és látványossá a tálalás, hogy az egyes variációk ne tűnjenek gépiesnek vagy lélektelennek. Technikai háttérként Várszegi Zsolt, az Unilever Food Solutions vezető fejlesztő séfje és Szekeres Tibor, a Rational magyarországi értékesítési igazgatója mutatta meg a séfeknek az újszerű büfékínálat elkészítési módszerét, amelyhez az alapanyagokat az Assur Kft. által biztosított Liebherr készülékekben hűtötték.

Az UFS és az MSZÉSZ rendezvénysorozatának egy éves tematikája azokhoz az információkhoz igazodik, amelyekre a házigazdák régióiban a legnagyobb az igény. A jelentkezők továbbra is közvetlenül a Szövetségnél regisztrálhatnak, és tőlük tájékozódhatnak a következő állomásokról, a három tavaszi és három őszi képzésről. A Műhelymunkán legközelebb április 16-án lehet  részt venni, a siófoki Hotel Azurban, ahol Várszegi Zsolt partnere Bennó László vendégséf lesz, a Hotel President konyhafőnöke. Érdemes minél előbb regisztrálni, mert a hévízi eseményre a 70 férőhely nagyon hamar betelt.

Ezzel párhuzamosan az Unilever Food Solutions budapesti székhelyén, az UniChef Centerben folytatja saját, tematikus séfvacsoráit.