20 cukrászati alkotás versenyzett Budapest hivatalos születésnapi tortája címért

Szerző: | 2023.09.06 | Hírek

Budapest pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett, amelynek elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Twentysix Budapest étterem különtermében húsz cukrászati remekmű közül kellett a zsűrinek kiválasztania azt az öt elődöntős tortát, amelyek október közepén tovább versenghetnek a megtisztelő Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

Az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke ismertette a pályázat szakmai hátterét és céljait. „A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszakának ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségünkre. Emellett az 1870–1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta el Selmeczi László.

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség, amelyek szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (ábécérendben):

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)

Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandulapralinét használtak fel kiegészítésként.

 

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé-ropogóst a citrusos sajtmousse öleli körbe, a tetejét pedig egy budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

 

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyag-választásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

 

Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehér csokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

 

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

A torta fő alapanyaga a pisztácia, amely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácialisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

A zsűri tagjai (balról jobbra): Szűcs Árpád pastry chef, Dobos Evelin színésznő, Juhos József cukrászmester, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a zsűri elnöke, Mautner Zsófia gasztroblogger, Pataki Ádám cukrászmester, Balogh Nóra cukrászmester.
____________________________________
Fotók: Képszerkesztőség