2021-ben is „Év Bejglije”-verseny

Szerző: | 2021.10.26 | Hírek

A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket. A versenyre kizárólag cukrászdák/kávéházak/cukrászatok nevezhetnek.

A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

A versenyre három kategóriában lehet nevezni:

1. kategória: hagyományos diós bejgli.
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.

2. kategória: hagyományos mákos bejgli.
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában

3. kategória: ínyenc bejgli.
Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között. (Pl. dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek). Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű (pl. meggyes-mákos, diós-szilvás stb). bejglik is. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. Cukrászdánként maximum kettő bejgli nevezhető a kategóriában.

A nevezett termékek minden kategóriában egységesen 500 g tömegűek lehetnek. A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni szükséges az elkészítendő termék pontos receptjét, technológiai leírását. Minden nevezett termékhez a pontos receptet kell leadni. A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi. Recept nélkül a nevezés érvénytelen, a recepteket a zsűrizés helyszínén megadni már nem lehet. A díjazott termékek készítői tudomásul veszik, hogy a termék receptjét az Ipartestület jogosult tagjai számára átadni. A díjazott termékek receptjét az Ipartestület a Mester Cukrász magazinban megjelentetheti.
A nevezések beérkezési határideje: 2021. november 10.
További információ a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján érhető el.