2024-ben két különszámmal is jelentkezik a Magyarország vár magazin

Szerző: | 2023.12.28 | Hírek

Ötödik éve jelentet meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) ingyenes szezonális nagyközönségi kiadványt a belföldi turizmus ösztönzésére. A Magyarország vár magazin idei évadáról és a jövő évi tervekről Princzinger Pétert, az MTSZA kuratóriumi elnökét kérdeztük.

 

Az első évben Ízes Magyarország, majd Csodás Magyarország néven, az utóbbi három évben pedig Magyarország vár címmel forgathatják az olvasók az MTSZA belföldi turisztikai ajánlóját. Milyen visszajelzéseket kaptak akár a szakmából, akár az olvasóktól az idei lapszámokról?

Ami a szakmai visszajelzéseket illeti, örömmel nyugtázhatjuk, hogy a turisztikai szereplők ma már megkeresnek minket azért, hogy bekerülhessenek desztinációik, attrakcióik, rendezvényeik a kiadvány valamelyik számába. Egyes témák nem is férnek bele egy-egy lapszámba, ezeket a tartalmakat sorozatok formájában tudjuk bemutatni. 2023-ban ilyen újdonság volt a NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel együttműködésben készült,  kastélyokat, várakat bemutató sorozat.

Szerették az olvasók az elmúlt évad újításaként bevezetett interjúsorozatot is, amelyben a turizmus meghatározó személyei hivatásukon keresztül meséltek lakóhelyük kincseiről, köztük Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója, Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa vagy Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke. Ezt jövőre is folytatni szeretnénk, egyrészt a beszélgetések könnyebben fogyaszthatóvá teszik a tartalmat, másrészt a személyes ajánlás a leghitelesebb.

A nagyközönségi fogadtatást jelzi, hogy rendre befutnak az irodánkba egyéni megkeresések, arról érdeklődnek, hol tudnak Magyarország vár kiadványhoz jutni.

Bevált az országos terjesztésre az a koncepció, hogy nyomtatott napilapokba húzzák be a havonta megjelenő füzetet? Nem gondolkodtak azon, hogy például nagy fesztiválokon is osztogassák, elérve ezzel a fiatalabb célközönséget is?

A Magyarország vár turisztikai ajánlót többek között az különbözteti meg a hazai turisztikai kiadványoktól, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően havi 500 ezer példányban készült, és ezzel gyakorlatilag a legnagyobb példányszámú nyomtatott kiadvány, amely ingyenesen jut el a megyei és az országos terjesztésű napilapokra előfizető, újságolvasó családokhoz. Ez tehát egy elég hatékony módszer.

Fotó: turizmus.com

 

Mennyiben kapcsolódik a lap tartalma a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi kampányaihoz?

Az MTSZA minden belföldi kommunikációs programját és kampányát – így a Magyarország vár kiadványt is – a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Visit Hungary aktuális kampányüzeneteihez illeszti, hiszen ezek ugyanazt a célt szolgálják: a belföldi utazás népszerűsítését, mégpedig a kevésbé frekventált időszakokban és térségekben is.

Az idei lapszámokban akadt-e olyan tartalom, amelyre még ön is rácsodálkozott, aki – köztudomásúan – sokat járja az országot bringával?

Hazánk rejtett kincsei között akadtak, amelyek rám is az újdonság erejével hatottak, de – tekintettel a közelgő ünnepekre – most azt a cikket emelném ki, amelyben a szerkesztőség a család minden tagja számára remek időtöltést kínáló interaktív kiállítóhelyeket gyűjtötte össze, a Magyar Zene Házától a szolnoki Reptárig – ezeket garantáltan izgalmasnak találják a fiatalok is.

Milyen újítással készülnek a jövő évre?

Az év első felében két különszámot tervezünk kiadni a Magyarország várból, ezek a megszokott formátumban és arculattal, de konkrét desztinációkhoz, konkrét programokhoz kapcsolódnak, egyelőre legyen meglepetés, melyekhez.

A nyomtatott kiadványba kerülő színes és értékes tartalom jelenleg is elérhető online – lapozható formátumban, illetve minden egyes cikk külön is – Turizmus.com oldalán, de azért ennek a publikálási módnak megvannak a korlátai. 2024-ben az amúgy is digitalizálásra kerülő szöveges ajánlókkal, képanyaggal a közösségi média eszközeivel is szeretnénk még közelebb kerülni a téma iránt érdeklődő nagyközönséghez.

________________________________________________________________________________________________________

A Magyarország vár kiadvány főtámogatója: