Sörös összefogás, díjak és téli Főzdefeszt

Szerző: | 2015.11.04 | Hírek, Italsor

Idén először, iparági összefogás keretében a Főzdefeszt Klaszter és a Magyar Sörgyártók Szövetsége közösen rendezett gálaesten adta át az év legfontosabb sörszakmai díjait, november 3-án este. A rendezvényen több fontos bejelentés is elhangzott.

A Sörszövetség az este folyamán Puska Tamás, a sört kiemelt témaként kezelő, a sörkultúra formálódását segítő Kocsmablog alapítójának munkáját díjazta a Sör mi több Médiadíjával. A szövetség, a szezonnal együtt indult „Sör mi több” eseménysorozata keretében a különböző sörfajtákat ízben tökéletesen passzoló gasztronómiai párokkal mutatja be.

A Főzdefeszt csapata 2011 óta három kategória szerint díjazza a magyar söröket. 2015 Legjobb Sörfőzdéje a Monyó Brewing Co. lett, idén ugyanis ez a főzde kapta el a legjobban a fejlődő piac ritmusát. Az idei két Főzdefeszten már több mint 4000 szavazat érkezett a fogyasztóktól kedvenc kézműves sörükre, amely a Csupor Sörfőzde Tántorgó Paripája lett, a Legszebb Sörcímke díját pedig a Hübris gerillafőzde Chorongi nevű söre kapta. Rendhagyó módon díjazták a Leghosszabb Sort is, amelyet csöppet sem meglepő módon a Befaló Bill barbecue csapata vihetett haza, míg az Év Debütálása díjat a Zirci Apátsági sörfőzde kapott.

A díjátadó után Bart Dániel, a Főzdefeszt alapítója bejelentette, hogy a fesztivált ezentúl nem csak a melegebb évszakokban kívánják megrendezni, hanem terveik szerint januárban fedett helyen is Főzdefeszt várja majd az érdeklődő szakmabelieket és sörkedvelőket. És mivel az utóbbi két fesztiválon használt PayPass kártyák sokak nemtetszését váltották ki, visszatérnek a készpénzes fizetéshez.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke Schillinger Attila is fontos bejelentést tett. A jelenleg három nagy sörgyártót (Borsodi, Dreher, Heineken) tömörítő szervezet ugyanis nyitni kíván a kisebbek felé is, így minden magyar sörfőzőt (a kézműves és a kisüzemi főzdéket is) a szövetséghez való csatlakozásra buzdítja, pártoló tagként. „A Sör mi több mellett most eljött a Sörszövetség mi több ideje. 1992 óta képviseljük a söripart, amely mostanság óriási fejlődésen megy át. Haladnunk kell a korral és megpróbálni végre egy széleskörű összefogást teremteni a sör és termelői érdekeinek képviseletére.”