Farsangi gasztroversenyre várnak profi és tanuló jelentkezőket

Szerző: | 2022.02.09 | Hírek

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális szervezete 19. alkalommal rendezi meg a Farsang Kupa gasztronómiai versenyt szakács, cukrász, felszolgáló és pék szakmákban.

A Farsang Kupa országos gasztronómiai bajnokság már évek óta Magyarország rangos versenyei közé tartozik, a versenyzők egy része már világversenyeken is dobogós sikerekkel mérettette meg magát.

A versenyre az alábbi kategóriákban március 1-jélig lehet jelentkezni:

szakács
hidegkonyhai artisztika
cukrász
cukrászati artisztika
cukorvirág-készítés
felszolgáló
pék
szakács tanuló
cukrász tanuló
cukrász tanuló – artisztika
felszolgáló tanuló
pék tanuló

A nevezési díj 5000 Ft, tanulók számára ingyenes. A verseny nyitott, nagyközönség előt zajlik 2022. március 5-én 12 és 17 óra között a tatai Güntner Aréna városi sportcsarnokban. A versenyek mellett bemutatókkal is várják az érdeklődőket.

Szakács kategóriában 4 különböző vendégváró falatkát és 5 fogásos ínyencmenüt, míg a szakács tanulóknak egy 3 fogásos napi menüt, illetve 4 különböző vendégváró falatkát kell a zsűrinek feltálalniuk. A cukrászoknak egy szabad témaválasztású dísztorta vagy díszmunka, egy tányérdesszert, egy napi desszert, 5 különböző petit fours, a cukrász tanulóknak 1 darab dísztorta, 2 féle napi sütemény, míg cukrász tanuló artisztika kategóriában egy dekoratív művészi alkotása feladat. A cukrász díszítési verseny témája egy szabadon választható dísztorta/díszmunka készítése, cukrászati artisztika kategóriában egy dekoratív művészi alkotás, cukorvirág kategóriában pedig egy minimum 7 virágból álló kompozíció. 2022-től amatőrök számára is nyitott a kategória, ez az egyetlen kategória, amelyhez nem előfeltétel a szakmai végzettség.

A felszolgáló versenyzőknek egy 4 személyes alkalmi díszasztalt kell megteríteni egy szabadon választott témában, alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal együtt, amit a versenyző az ízléses menükártyán bemutat. A nemzeti menükártyán egy 3 tételből álló kávékínálatot is el kell helyezni. A pék kategóriában egy rostdús reformkenyeret, egy péksüteményt és egy díszmunkát, míg a pék tanulóknál 3 féle klasszikus és 3 féle reformkenyeret pontoz a zsűri.