Új irány: rovarokkal etetett csirkék a tányéron

Szerző: | 2022.04.05 | Bennfentes, Fenntartható, Hírek

A környezetbarát fogyasztók – ha elegendő információt kapnak az egészségügyi és környezeti előnyökről – szívesebben fogyasztanak olyan baromfihúst, amelyet alternatív fehérjével, például rovarokból álló takarmánnyal etetnek.

A fenti megállapítást az Albertai Egyetem új tanulmányában tette közzé. Az Európai Unióban jelenleg nem szabályozzák a takarmány-összetevők kötelező címkézését – de például az Egyesült Államokban vagy Kanadában sem –, fogyasztói oldalról viszont egyre nő az érdeklődés az állati takarmányozáshoz használt alternatív fehérjeforrások mibenléte iránt.

A takarmányok alapjának nagy részét a világon mindenhol a szójabab adja, melynek termesztéséhez nagy területekre és nagy mennyiségű vízkészletre van szükség. Ezzel szemben a rovarok és algák sokkal fenntarthatóbban termeszthetők – állítja a tanulmány, de rögtön hozzáteszi, hogy az emberek nem fognak örülni annak, hogy a rovarok vagy algák a táplálékláncuk részei, ha nem kapnak megbízható információkat előre.

Food Policy folyóiratban megjelent tanulmányban több mint ezer német fogyasztónak mutattak meg nyers csirkemellekről fényképeket. Egyes csirkéket szokásos szójaliszttel etettek, másokat feketelégylárvát vagy spirulinát tartalmazó rovarliszttel. A két alternatív fehérjeforrás intenzívebb vörös és sárga árnyalatokat eredményezett a húsban.

A résztvevők fele tájékoztatást is kapott az egyes takarmányokhoz kapcsolódó táplálkozási és környezeti előnyökről. A másik fele nem kapott ilyen információt. Mindkét csoportot arra kérték, hogy ismételten válasszon véletlenszerű pár csirketermék közül, amelyek árban, takarmányozási étrendben, a fenntarthatóságra és az egészségügyi jellemzőkre vonatkozó információkat tartalmazó címkék között különböznek egymástól.

Bár a résztvevők preferenciái vegyesek voltak, akiket már érdekelt a fenntarthatóság és akik tájékoztatást kaptak a rovarokkal és algákkal táplált húsról, azok inkább vásároltak belőle. A környezettudatos fogyasztókat a csomagolás címkézése is felkeltette, amely elősegítette a jótékony ómega-3 zsírsavak magasabb szintjét az alternatív etetésű csirkehúsmintákban. Amikor a csirkében lévő rovarlisztről vagy spirulináról meséltek nekik, azok a fogyasztók, akik nem vallották magukat környezettudatosnak, azt mondták, hogy nem vásárolják meg.

„Az eredmények azt mutatják, hogy az információszolgáltatás kétélű fegyver” – véli a kutatás vezetője. – „Ez arra késztetheti a nyugati fogyasztókat, hogy undorral reagáljanak a rovarokból vagy algákból származó élelmiszerek iránt.”

A tanulmány azt sugallja, hogy a csomagok címkézése széles körben elterjedt oktatási kampányokkal párosítva elősegítené a fogyasztói tudatosság növelését.

(Forrás: New Food Magazine)