Még lehet nevezni a cukormentes torták versenyére

Szerző: | 2016.05.04 | Események, Hírek

Idén is megrendezik a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A megmérettetésre, amelyen az ország bármely cukrászdája indulhat, június 15-ig várják a recepteket.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre a korábbi évekhez hasonlóan most is csak egészséges torták receptjeit várja a zsűri, azaz fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készült süteményekét.

Az öt éve életre hívott verseny célja nem csupán az, hogy bevezessék a cukormentes recepteket és technológiákat a magyar cukrászatokban, hanem hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. 2015 óta a versenyre nemcsak ipartestületi tagok, hanem bármely cukrászda és vendéglátó egység is jelentkezhet.
A tortákhoz a hozzávalókat minden évben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatják a cukrászok.
2013-ban a ribizlihabos-almás rétegessel Nándori László nyerte a versenyt, 2014-ben szintén ő nyert a csokis kaland kreációval. 2015-ben pedig egy egészen különleges édesség, Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája lett a legjobb.
A győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségen kóstolhatja meg először a finomságot a Magyar ízek utcájában. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy július 20-tól megszűnik a „diabetikus” fogalom és a cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz -tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érint, ezért az alapítvány a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésben segíti az érintetteket az eligazodásban.

Bővebb információ: http://www.cukraszat.net/

(Képünkön a tavalyi nyertes, Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája.)