A 100 legjobb magyar bort kereste a Winelovers Wine Awards

Szerző: | 2023.09.17 | Hírek

Három tokaji aszú és egy villányi vörösbor bizonyult a legjobbnak az idén másodízben megtartott Winelovers Wine Awards borversenyen. A díjkiosztó után a Corinthia Budapest Hotelben közel 100 kiállító mintegy 300 borát kóstolhatták meg a vendégek.

A verseny legjobbnak ítélt kelet-közép-európai és magyar borait egy három napon át tartó vakkóstolón, több mint 800 mintából választotta ki a 65 borszakértőből és borászból álló zsűri. A 19 országból érkezett neves szaktekintélyek között Master of Wine-ok, egy Master Sommelier, sommelier bajnokok és tapasztalt borkereskedők is voltak.

A négy Grand Gold-díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es Aszúja érte el, de nagyaranyérmet kapott a Bodor Borászat 2016-os Cabernet Sauvignonja és a Holdvölgy 6 puttonyos 2010-es aszúja is.

A szervezők ezenkívül több kategóriában is győztest hirdettek, így például a legjobb kékfrankosért járó elismerést a Benedek Pince, a legjobb cabernet franc-ért járó díjat a Villa Gyetvei Birtok vihette haza. A legjobb syrah készítője és a legtöbb aranyérmet elnyerő borászat a Jammertal Borbirtok lett, amely így a Winery of The Year címet is megszerezte. A régió legjobb pezsgőjének a somlói Kreinbacher Birtok 2018-as Prestige Brut Magnum tétele bizonyult – a díjátadón is ezzel koccintottak a résztvevők.

A zsűri összetételén túl a verseny nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy a 839 borminta összesen 14 országból érkezett, így több díj is a határon túl talált gazdára. A legjobb olaszrizling (grasevina), a szlavóniai Enosophia Horvátországból érkezett, a legmagasabb pontszámot elért pinot gris-t az ukrajnai Bolgrad Pincészet készítette, a legjobb sauvignon blanc-nak járó elismerést pedig a romániai Cramele Recas pincészet fehérbora kapta.

A díjátadón Bálint László nemzetközi borakadémikus, a Winelovers Wine Awards zsűrijének elnöke elmondta, hogy a bírálóbizottságok azokat a borokat emelték ki és díjazták magas pontszámmal, melyek tükrözik a termőhelyet, technológiailag hibátlanok, és gyümölcsösségük is kellőképpen érvényesül.

A díjkiosztó után közel száz kiállító mintegy háromszáz borát kóstolhatták meg a vendégek a Corinthia Budapest Hotelben

A 2023-as Winelovers Wine Awards borverseny és a kapcsolódó szakmai expo, a Winelovers X kísérőeseménye volt a szeptember 16-ai Winelovers 100 Nagykóstoló a budapesti Corinthia Hotelben. A közönségeseményre jelent meg a Winelovers100 – A 100 Legjobb Magyar Bor című magazin, amely a verseny részleteiről és a legjobb eredményeket elért magyar borokról tudósít. A díjátadót egy angol nyelvű, online brosúra kiadása követi, amelyet a szervezők a világ több ezer kereskedőjéhez, borszakértőjéhez és sajtómunkatársához juttatnak el.
______________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Kép: Winelovers