A badacsonyi borok és a turisztikai szolgáltatók is bemutatkoztak a New Yorkban

Szerző: | 2023.04.25 | Hírek

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy érdeklődés övezte a budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, a Badacsony New Yorkban címmel megrendezett eseményt április 22-én.

A borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás és összetartozás szimbólumaként létrejött és már tizenkettedik alkalommal megtartott seregszemlén a Badacsonyi borvidék borászatai mellett bemutatkoztak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében és koordinálásában, illetve a badacsonyi borászok közreműködésével megrendezett hagyományos borvidéki sétakóstoló keretén belül a közönség a borvidék összes fontosabb termőhelyét megismerhette a borokon keresztül, hiszen az eseményen jelen voltak a Badacsony-hegy, a Szent György-hegy, a Kisörsi-hegy, a Tóti-hegy, az Ábrahám-hegy, valamint a Csobánc ismert és feltörekvő pincészetei. Ezt az élményt fokozta a teremben elhelyezett két kivetítőn folyamatosan futó, borvidéki fotókból készült rövidfilmek látványa is, amelyeken keresztül a vendégek ízelítőt kaphattak a Badacsonyi borvidék szépségéből, sajátos hangulatából.

A látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is. Újdonságként az előtérben elhelyezett molinókból a vendégek azt is megtudhatták, hogy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület weboldalán elindult a borvidék online magazinja. A projekt célja, hogy a borvidéket, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat még láthatóbbá tegye egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára.

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő mesterkurzus is telt házzal zajlott, amelynek keretében Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, valamint Wolf András, a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

Az eseményen a látogatók idén is kiválasztották a számukra legkedvesebb badacsonyi borászt, bort, illetve a kedvenc borvidéki programjukat. A legtöbb szavazatot a Málik Pince, illetve a Kéknyelű kapta, a programoknál pedig a Badacsony Bor7 lett a befutó.Aki szeretne még jobban elmélyülni a karakteres, minerális badacsonyi borok világában, annak mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét. Erre többek között a Káptalantóti Istvándy Ligetben május 13-án ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező, májustól októberig tartó Bortriatlon rendezvénysorozat tökéletes alkalom. Utóbbi keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját – a Szürkebarátot, a Kéknyelűt és az Olaszrizlinget – ismerhetik meg a látogatók.
___________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület