A bikavért ünneplik Egerben

Szerző: | 2016.07.04 | Események, Hírek

Harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XX. Egri Bikavér Ünnepen július 7-10. között. Eger legnagyobb fesztiválján számos koncert, családi és szabadidős program ígér felhőtlen kikapcsolódást.

A már huszadik Egri Bikavér Ünnep az évek során Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. A négy napon át tartó programsorozatra több tízezer embert várnak az Érsekkertbe.

A fesztiválon ott lesz az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint 100 féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint tokaji bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig ebben az évben is éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. Az idei Egri Bikavér Ünnepen először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, így a fesztivál díszvendége ebben az évben a Tokaj-Hegyalja Világörökségi borvidék és turisztikai célterület lesz.

Ahogyan a korábbi években, most is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl számos koncert és kiegészítő program várja az érdeklődőket.

Az Egri Bikavér Ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) két éve egy hosszabb távú megállapodást kötött, amely egyik fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is.

A rendezvényen hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére, amelyet az Egri borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból úgy, hogy a bikavér minden tekintetben megfeleljen a Magyarországon elsőként megfogalmazott Egri Bikavér Eredetvédelmi Szabályzatnak. 1998 decemberében hirdették ki, hogy 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült az Ezredforduló Egri Bikavére, amelyre ettől kezdve fogadtak el egy 12 ezer 500 palackos előjegyzést. A díszes tokodi palackokba töltött bort először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, amelyet most, 17 évvel később ismét megkóstolhatnak és megvásárolhatnak a borkülönlegességek rajongói.

További információk: www.bikaverunnep.hu