A boldog halak birodalma

Szerző: | 2015.08.05 | Alapanyagok, Hírek

Akasztó egy alig 3300 fős község Kisköröstől 10 kilométerre, ahol a szikes tavakra alapozva a legmagasabb szintű szaktudást vegyítik a természeti értékekkel, hogy kiváló életteret biztosítsanak számos halfajnak.

Huszonhat évvel ezelőtt a területen még leginkább birkák legeltek, ám az 1989-től létesült halastavakat az Akasztói Halgazdaság folyamatosan fejleszti: ma már 400 hektáron találni tavakat, miközben keltetőház, fedett medencés előnevelő telep is létesült pályázati forrásokból, és a vendégfogadás feltételeit is megteremtették. És ugyan bárányok még mindig élnek a területen, de őket is munkára fogják: feladatuk a gátak „karbantartása”, de az sem ritka, hogy a helyi Halascsárda étlapján találkozzunk a rackajuh pörkölttel, amely a Gault&Millau-tól 2012-ben kiváló minősítést kapott.

 

Szikiponty, a legismertebb

akaszto6Amurok, busák, süllők, csukák, szürkeharcsák, kárászok, keszegek, tokhalfélék, no meg az Akasztói Halgazdaság legfontosabb halfaja, a szikiponty él az itteni vizekben és a medencékben.  Az egykor szarvasi P34 háromvonalas hibridhalként ismert szikiponty immár a halgazdaság legismertebb lakója, amelyből évente 150 tonnát értékesítenek. Húsa szinte vöröses, minimális a zsírtartalma, ennek oka, hogy a halak főként a tavak természetes fehérjeforrásaiból táplálkoznak, gabonaféléket csak kiegészítésként kapnak – magyarázza látogatásunk során Szabó Róbert termelési vezető. A nagyjából 2,5 kilós halakat hároméves korukban fogják ki, vagy saját maguk, vagy a horgásztóhoz érkező hobbihorgászok. A vállalkozás eleinte a nevelt halakat nagykereskedőknek értékesítette, ám a Halascsárda 2004-es megnyitása óta kevesebb jut a kereskedőknek, és igyekeznek közvetlenül a végfogyasztóknak  értékesíteni halaikat, részben helyben.

A vizák (és egyéb tokhalak) a halgazdaság 2011-ben átadott betonmedencés telepében élnek, szigorúan kontrollált körülmények között, állandó megfigyelés alatt. A vizákkal az akasztóiaknak hosszút távú terveik vannak, hiszen ikrájukból készül a beluga vagy fekete kaviár, ám ennek termelése csak 18-20 év után kezdődik. Ottjártunkkor azt is megtudtuk, hogy ez a legnagyobb édesvízi halfaj, amely akár5-6 méteres hosszúságra nőve tonnányi súlyúra hízhat. Az akasztói medencében lubickoló 6 éves vizák mindenesetre már két méteres testhosszal bírnak, és húsuk limitált mennyiségben elérhető a Halascsárdában, ahol a vágó- és a lénai tokhal viszont folyamatosan szerepel az étlapon.

 

Tótól az asztalig

akaszto4A halak feldolgozása is az itteni üzemben történik. Az elkábított állatokat külön helységekben pikkelyezik, belezik, szeletelik, különválogatják az értékes színhúst az alaplébe szánt csontos részektől és a belsőségektől. A pontyok húsa azonban továbbra is tartalmaz ún. Y-szálkát, amelyektől megszabadulni csak irdalással és sózással lehet. Előbbi módszer végezhető manuálisan is, ám a 3-4 milliméterenkénti precíz, bőrig tartó bevágás rengeteg gyakorlást és időt igénylő munkafolyamat, ezért az akasztóiak saját szabadalom alapján irdalógépet fejlesztettek ki. Ez épp a kívánt mélységben, egyforma szakaszonként vágja be a halhúst, amely már csak sózásra vár. A kilogrammonkénti 2-2,5 dkg só 2 óra alatt ugyanis hatékonyan roncsolja a maradék szálkadarabokat, amelyek a hőkezelés hatására el is tűnnek, így a szikiponty immár konyhakész állapotban kerülhet be a csomagolóba, majd a sokkoló hűtőbe.

akaszto3Akasztón a halakat azonban nemcsak tenyészteni, hanem elkészíteni is mesterfokon tudják, és nem csupán a hálás, könnyen elkészíthető fajokat, hanem akár a sokak által nemszeretem busát is, amelyről itt jól tudják, hogy az ízrontó anyagok semlegesítése érdekében csak sütni szabad. A Halascsárda étlapján az összes helyben tenyésztett halfaj megtalálható, halászlevük pedig helyi recept alapján készül, ponttyal és/vagy harcsával. „Ez se nem dunai, se nem tiszai, ez akasztói: mi az alaplevet legalább 40 percig nagy lángon forraljuk, hogy a paprika kiengedje az ízét, majd passzírozás helyett szűrjük a levet. Ebbe kerül bele a belsőség és a halhús, amelyhez gyufatésztát szolgálunk fel. Fontos a főzési idők betartása mellett a paprika és a hagyma aránya, valamint a bővülő szájú bogrács használata, ebből ugyanis nem fut ki a lé” – magyarázza Szabó József tulajdonos.

A Halascsárda étlapján egyébként találni többek közt tokhal tatárt pirítóson, serpenyős vizafilét, ikrakrémes raviolit, haltepertőt, magyaros harcsamájat bazsalikommal, és persze a szikiponty ételek számos verzióját, no meg a helyi rackajuh-ételeket.

 

 

Kampány a halfogyasztásért

akaszto5Hiába gondoljuk a halról, hogy egészséges, könnyű és fehérjedús, ráadásul a magyarok egyharmada kifejezetten szereti is, a témában végzett legutóbbi felmérés mégis azt mutatja, hogy négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal a sor végén kullogunk Európában. És a tenger hiánya nem lehet kifogás, hiszen Ausztriában fejenként évi 13, Szlovákiában évi 8 kg hal fogy.

A kutatások szerint a fiatalabb generáció alig ismeri a halat, a háziasszonyok pedig nem igazán tudják elkészíteni. Ezen a trenden kíván változtatni a tavaly decemberben elindult Kapj rá! kampány, a Halászati Operatív Program keretében, amelyet a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága koordinál. Munkájukkal a hazai akvakultúra fejlesztését kívánják erősíteni, valamint a halfogyasztást népszerűsíteni.

Első lépésként létrehozták a kapjra.hu weboldalt, ahol receptek, a halfajok leírásai, konyhatechnológiai tudnivalók találhatóak, a halbolt- és étteremkereső mellett. A kampányban szakértőként vesz részt Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője, Áman Attila, a The Bigfish konyhafőnöke és Varga Anita dietetikus.

A kampány szorgalmazza a heti legalább kétszeri halfogyasztást, rámutatva a halak szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepére. A tervek között szerepel sajtóesemények és -közlemények készítése, a média ellátása szakmai hírekkel, print és online megjelenések, reklámspotok, videoblogok és ismeretterjesztő filmek készítése.

 

A ponty a legnépszerűbb

akaszto2A TrendInspiráció Műhely a magyar lakosság halfogyasztási szokásait vizsgáló felmérése szerint a megkérdezettek 44,2%-a heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1%-a évente csupán néhány alkalommal, 11,1%-a pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8%-ának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (csupán 0,4%), akik mindennap ezt az étket választják.

A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott, illetve a sült hal. A megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Az ismert halfajok közül a legtöbben a pontyot kóstolták már (89,9%), ezt követik a tengeri halak (88,6%), majd a keszegfélék (72,0%), a kárász (70,5%), illetve a busa (67,9%). A felmérés arra is rávilágított, hogy a halfajok közti népszerűségi versenyt egyértelműen a ponty vezeti, a törpeharcsát, a keszeget és a süllőt kevésbé ismerjük.

Az is kiderült, hogy a magyar halvásárlók kétharmada hiper- vagy szupermarketben veszi azt meg, de minden harmadik ember fogyasztja a saját maga, ismerőse vagy családtagja által fogott halat is. A megkérdezettek 24%-a piacon is vásárol, míg 22% úgy nyilatkozott, hogy horgásztól, halásztól jut hozzá az alapanyaghoz. A vásárlás legfontosabb szempontja egyébként nem az ár, hanem a megbízható forrás és a frissesség, és a fogyasztók nagy többsége fagyasztott halárut vásárol friss helyett.

H.Á.

A cikk a Vendéglátás magazin július-augusztusi lapszámában jelent meg. Előfizetés itt.