A fröccsfogyasztást népszerűsítik a Balaton partján

Szerző: | 2015.08.18 | Események, Hírek

A nagy hőségben az átlagnál kevesebb alkohol is megárthat, a tömény alkoholok fogyasztását ezért ebben az időszakban érdemes inkább kerülni. Orvosi szakvélemények szerint a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezet összeomlásához vezethet, és már néhány pohár bor elfogyasztásának is fejre állás lehet a vége. Ezért most egy figyelemfelhívó akció keretében a fröccsfogyasztás előnyeire próbálnak rávilágítani a balatoni borturisták körében.

A legnagyobb kánikula idejére esik több balatoni borfesztivál is. Javában zajlik például a Balatonfüredi Borhetek (augusztus 11-30.) rendezvénysorozata, majd hamarosan kezdődik a Bor és Kenyér Ünnepe 2015 fesztivál Siófokon (augusztus 14-23.). Azonos időpontban startol a IV. Hévízi Borünnep (augusztus 19-23.) és a Balatonboglári Szüreti Fesztivál (augusztus 19-23.) is.

A fesztiválok környékén megjelenik majd az a Range Rover, amelynek oldalára eredetileg Picasso képeit festették, a borfesztiválok szezonja alkalmából most Picasso szőlőfürtjei is felkerültek az autó oldalára, a járműből pedig olyan szórólapokat osztogatnak, amelyek a folyadékpótlás fontosságára és a fröccsfogyasztás előnyeiről szólnak. Az autóval egyébként a Hévizi Borünnep programjaira is fel szeretnék hívni a figyelmet, ezért a járműből olyan együttesek zenéi szólnak, amelyek fellépnek majd az eseményen.

A szervezők elmondták: sajnos a legtöbb turista nem ismeri a fröccstípusokat, ezért számukra összeállítottak egy segédletet is, amelyből megtanulhatják, hogyan is érdemes „hígítani” a fesztiválok borait ebben a nagy melegben. Az akció szervezői arra is felhívják a figyelmet, melegben a fröccsöt is csak óvatos mennyiségben érdemes fogyasztani, mert az alkohol így is gyorsan megárthat. Ezért azt ajánlják, hogy kánikula idején maximum 2 deci bort igyunk egy-egy fröccsözés alkalmával, napnyugta után azonban már többet is ihatunk.

 

Fröccstípusok, amelyeket Picasso autója is reklámoz:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz

Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar-Angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz.