A Gróf Buttler újdonságai a Nagy-Eged-hegytől a Szarkás-tetőig

Szerző: | 2015.10.28 | Céghírek, Hírek

Az egri borvidéken gazdálkodó Gróf Buttler Borászat kóstolóval kísért sajtótájékoztatón mutatta be nemrégiben palackba került újdonságait. A Grand Superior besorolású, mészköves Nagy-Eged-hegyről és a Superior kategóriába tartozó, vulkanikus talajú Szarkás-tetőről felsőkategóriás borokat kóstolhatták a meghívottak.

A borvidék szimbólumának számító, ám a nehéz művelési körülmények miatt az 1970-es évek végétől nagyrészt parlagon hagyott Nagy-Eged-hegyen, Eger legszebb borainak szülőhelyén a Gróf Buttler Borászat 2001-ben kezdett hozzá saját, 20 hektáros területének újjáélesztéséhez. Először két éven át tartó munkával két kilométer hosszú kőfalat emeltek, majd 2003 áprilisában láttak neki a merlot, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir, kadarka és viognier ültetvények telepítésének.

A város szemközti oldalán fekvő Szarkás-tető riolittufás, márgás, agyagos talaja intenzív mineralitást közvetít az ott termő boroknak. Ebben a dűlőben kadarka, kékfrankos, kékoportó, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, chardonnay és pinot blanc ültetvényeket művel a Gróf Buttler csapata.

Adamovich Károly főborász elsőként hat, már forgalomban lévő tételt mutatott be részletesen: a felső középkategóriás, superior stíluselemekkel kísért, ötféle alapbor házasításából készült klasszikus Egri Csillag 2014-et; a teljes egészében a Szarkás-dűlőből származó Egri Chardonnay Superiort 2014-ből; a Nagy-Eged-hegy 2013-as terméséből készült Viogniert; a Szarkás-tető, az andornaktályai Kétágú és a Nagy-Eged-hegy szőlőiből házasított Egri Pinot noir Superior 2013 hordóválogatást; a már több aranyérmet nyert 2013-as Nagy-Eged-hegyi Kadarka Superiort; s végül a kadarka, cabernet franc, pinot noir és merlot házasításával készült 2009-es Egri Bikavér Superiort ugyancsak a Nagy-Eged-hegyről.

Ezek után következett a ráadás, két további, még érlelődőben lévő s igencsak ígéretes tétel a Nagy-Eged-hegyről: elsőként a 2011-es Egri Bikavér Superior cabernet franc, kadarka, cabernet sauvignon és pinot noir alapborokból; majd a szintén 2011-es Syrah.

Amint az utóbbi három tétel is mutatja, a Gróf Buttlernél nem hamarkodják el a forgalomba hozatalt, megadják a kellő időt az érlelésre, annál is inkább, mert tapasztalataik szerint a Nagy-Eged-hegy csak lassan adja ki értékeit szép savszerkezetű, hosszan eltartható boraiban.

A Kogart Házban bemutatott borok többsége a közepesnél magasabb alkoholtartalmú, nagytestű, koncentrált, magas beltartalmi értékekkel és hosszú érlelési potenciállal bíró tétel, csupa olyan bor, amely a kóstolón résztvevők véleménye szerint elsősorban nem önmagában, hanem ételek kísérőjeként, az igényes gasztronómiában találhatja meg méltó helyét.