A gyűjtő kedves lény

Szerző: | 2016.06.22 | Események, Hírek

Ezzel a gondolattal nyitotta meg kolléganőnk, Elek Lenke turisztikai és gasztronómiai újságíró Csont nélkül című kiállítását Kiss Imre igazgató és Saly Noémi muzeológus. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamara kiállításának június 21-i megnyitóján sok kolléga és barát előtt méltatták a magángyűjtőket, akiknek figyelme egy tárgyra összpontosul, ezért arról többet tudnak a muzeológusoknál.

A csonttányérokról például szinte semmilyen forrás nem áll rendelkezésünkre, így eldönthetetlen, hogy a tányérka vajon egy alkalmi étkészlet becses darabja volt-e, vagy csak dísztárgynak szánta a porcelánfestő.

Lenke csontElek Lenke több mint száz darabos csonttányér gyűjteményéből a múzeumi tárlókban hetvenet lehet megcsodálni. A legkorábbi az 1. világháború idején készülhetett, de a mai étkészleteknél is megtalálható ez, a valójában funkció nélküli eszköz. A luxus egyik asztali kellékét bámulatos formagazdaságban alkották meg, Elek Lenke gyűjteményében a porcelántól az üvegen, fajanszon át fémig terjed a „csontik”, vagy a halcsont tárolására szolgáló „haltik” anyaga.

A kiállítást augusztus 7-ig lehet megtekinteni.