A hal és a vad a Gourmet Fesztivál étlapján

Szerző: | 2016.04.11 | Események, Hírek

Az idei, sorrendben a 6. Gourmet Fesztivál időpontját előbbre hozták a Bocuse d’Or európai döntője miatt, így annak záróakkordja lesz május 12-15 között. A Millenárison a már megszokott minőségi kínálattal, a legjobb séfek mestermunkáival és kóstolókkal, workshopokkal várják a látogatókat.

Ezt prezentálták az április 11-i sajtótájékoztatón a rendezvény főszervezői a GastroArt-Electrolux Élménykonyhában, ahol először főztek közösen a Michelin-csillagos hazai éttermek séfjei, ízelítőt adva az idei Gourmet kínálatából. A sajtóebéd elkészítését a séfek Segal Viktor közreműködésével vállalták, aki elmondta: a Bocuse-versenyhez igazodva az idei Gourmet Fesztiválon nem egy tematikus étel lesz, hanem a hal és a vad, mint két, tágan értelmezett alapanyag-kategória. Ezzel szeretnének még nagyobb szabadságot adni a fesztivál idejére kitelepülő éttermek séfjeinek.

A fesztiválon idén tovább bővül a kínálat, hisz’ immár több mint 120 kiállító vesz részt az eseményen. Itt lesznek a legjobb fővárosi és vidéki éttermek, önálló helyszínt kapnak a Belvárosi Piac kiállítói, köztük A Séf utcája és a szintén Bíró Lajos nevéhez köthető Buja Disznó(k), Gianni lángososa (Fritu), az Aranykaviár street food kiadásban (MoszkaTér), vagy Szabó Győző kulináris kalandja, a Steamboo. Cukrászatok közt ott a Pataki, a Harrer Chocolat vagy a Gerbeaud Kávéház. Lesz gondosan válogatott, minőségi streetfood, pékségek, különböző kézműves termékek és mindenféle ínyencségek. Italfronton is erős a Gourmet: Magyarország legjobb borászatai mellett pálinkászatok, és a már a gasztronómiában is helyet követelő kézműves sörfőzdék kínálatát is mustrálhatják majd a résztvevők.

Gerendai Károly főszervező a workshopokat ajánlotta az érdeklődök figyelmébe, amelyekre előzetesen regisztrálni kell, mert csak így tudják garantálni a jelentkezők részvételét. Az éttermek meghívásos alapon lehetnek résztvevői a fesztiválnak, kiválasztásukat egy rangos tanácsadó testület segíti. Mivel az ország legjobb éttermeihez nem kell külön elutazni, hanem négy napon át lehet kóstolni ételeiket, Gerendai szerint továbbra is indokolt a belépődíj. A napijegy idén 3500 forintba, a bérlet pedig 7500 forintba kerül, az egyes éttermeknél vásárolható ételek ára változatlanul 1000 forint körül lesz.

A szervezők izgalmas ízkavalkádot ígérnek, ennek bemutatkozása meggyőző volt a sajtótájékoztatón: a hideg előételeket Palágyi Eszter (Costes) és Tiago Sabarigo (Costes Downtown) készítette, a halétel Heiszler Olivér (Tanti) munkája volt, a főétel pedig spenót, ahogy azt Sárközi Ákos (Borkonyha) elképzeli. A desszert pályán ezúttal Szulló Szabina  (Onyx) remekelt.