A hentes, aki vegetáriánus – Az Unilever bemutatja a The Vegetarian Butchert

Szerző: | 2021.04.07 | Alapanyagok

Változik a világ, és vele változnak fogyasztási szokásaink is. Ez különösen igaz a húsfogyasztásra, hiszen a fenntarthatóság, bolygónk és az állatok védelme egyre mérvadóbb szempontok szerte a világban. Ezeket a szempontokat veszi figyelembe az Unilever forradalmi újdonsága, a The Vegetarian Butcher.

De kezdjük az elején. Tény, hogy egyre növekszik a vegetáriánusok, sőt a vegánok száma is, ám az is nagyon meghatározó trend, hogy sokan nem mondanak le teljesen a húsról, de próbálják a lehető legfelelősebben étrendjükben tartani a húsféléket. A flexitáriánus étrend (flexibilis+vegetáriánus) követése azt jelenti, hogy valaki főképp növényi alapú ételeket eszik, de mértékletesen fogyaszt állati eredetű fehérjét, húst és tejterméket. Ez a vendéglátók számára is egyre inkább megfontolandó irány. Az a vendéglátóhely, aki még mindig csak rántott zöldségeket vagy köretet tud adni vegetáriánus vendégeinek, az egyre több bevételtől esik el. Amikor egy társaság étterembe megy (remélhetőleg ez mielőbb újra bekövetkezhet), nagyon fontos szempont a hely kiválasztásánál, hogy annak minden tagja az igényeinek megfelelően tud majd választani az étlapról.

Húsélmény hús nélkül

2019 novemberében a The Vegetarian Butcherrel készült Rebel Whopper burger több mint 2500 Burger King étteremben került bevezetésre Európa-szerte, 2020 januárjában Magyarországra is betört. A szendvics magával ragadó húsmentes élményt kínál minden húsrajongónak. A történet azonban jóval korábban, 1998-ban kezdődött, a sertéspestis járvány idején, amikor Jaap Korteweg, a The Vegetarian Butcher márka holland alapítója vegetáriánus lett. Ő egy vérbeli, 9. generációs gazda, aki nem tudta megszokni a hús ízének és állagának hiányát. Úgy döntött tehát, hogy tudósokkal, kutatókkal és fejlesztő séfekkel karöltve arra teszi fel az életét, hogy olyan növényi alapú húshelyettesítőt alkosson és osszon meg másokkal, ami olyan tökéletes, hogy összetéveszthető az eredeti hússal. Így született meg ez a most már világhírű húsmentes készítmény, amely kiváló alternatívája a húsnak, és valódi kulináris élményt nyújt. A The Vegetarian Butcher termékek különleges technológiával készülnek, hogy minél hasonlóbbak legyenek a húshoz mind ízben, mind állagban. A termékek alapjául megbízható, minőségi és GMO mentes összetevőket használnak.

Miért éri meg egy vendéglátónak?

A hagyományos húsos ételeken felüli vegetáriánus fogások étlapon tartása nagyban növelheti egy éttermi konyha komplexitását. A The Vegetarian Butcher termékekkel a népszerű húsos ételek vegetáriánus módon is elkészíthetők, ráadásul mivel ezekkel szinte ugyan úgy kell dolgozni, mint a húsos variánsokkal, sokkal kevésbé bonyolítja a munkamehetet. Az is nagy előnye, hogy az Unilever Food Solutions fejlesztőséfjei segítenek a képzésben és a receptfejlesztésben. A receptekben a hús egy az egyben kiváltható vele, így kényelmes is a termékekkel dolgozni.

A termékek a prémium hús-helyettesítőkhöz hasonlóan a húsnál drágábbak. A tudatos vendégek ezt tudják és hajlandóak megfizetni. Ezt támasztja alá, hogy a 2020-as SIRHA-n megkérdezett szakemberek több mint 80%-a megvásárolná az alapanyagot a húshoz képest akár többszörös áron.

A termékpaletta igen széles, az első körben bevezetésre kerülő termékekkel a legtöbb húsos slágerétel elkészíthető húsmentes változatban. Legyen szó hamburgerről, darálthúsról, fehér grillkolbászról, hotdogról, csirkenuggetsről vagy épp darabolt csirkehúsról, mindre található helyettesítő alternatíva a kínálatban, hogy valóban ne maradjon hiányérzete senkinek.

(X)