A jövőben a négy évszakos Balatonra összpontosítja az erejét

Szerző: | 2024.06.03 | Hírek

Távozik a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöki posztjáról és a VisitBalaton365 ügyvezetőjeként új feladatára, a négy évszakos balatoni turizmusgazdaság megerősítésére koncentrál a jövőben Princzinger Péter, akit döntése okáról, az MKSZ elnökeként elért eredményekről, és új feladatairól is kérdezte társlapunk, a Turizmus.com.

Május elején bejelentette, hogy hét év után lemond a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöki posztjáról. Az ön elnöksége alatt íródtak a magyar kerékpársport történetének aranylapjai, rendezhettük meg Magyarországon a Giro Nagy Rajtját, és általában is hatalmas lendületet kapott Magyarországon a kerékpározás, mint szabadidős tevékenység. Miért nem folytatja?

A hazai kerékpársport fejlődése szempontjából valójában nem az én személyem, hanem maga a folyamat a fontos, ami 2015-ben Polony István elnökségével kezdődött, majd az én elnökségem alatt folytattunk és a lemondásommal sem szakad meg. Tervezett változtatásról van szó, az elnökséggel egy éve megbeszéltem, hogy mostanáig viszem a feladatokat. Az éves rendes közgyűlést május végén mindenképp meg kell tartani, technikai kérdés csupán, hogy a következő 4 és fél év elnökének és elnökségének a megválasztását novemberről előre hoztuk erre a dátumra. Az olimpiai kvalifikáció lezárult, a változás sem a felkészülést, sem a kiutaztatást nem befolyásolja, ezek mind elő vannak már készítve.

Ez az MKSZ nem ugyanaz, mint amelyet hét éve átvettem, mára elértük az akkor meghatározott célokat. Elnökségem alatt a szövetség tagsága majd a duplájára nőtt, új szakágakat alapítottunk, nőtt a csapatok száma, kiterjesztettük a versenyrendszert, sokkal több és jobb minőségű versenyt szervezünk, mint korábban, sportolóink pedig egyre jobb eredményeket érnek el. Ezzel párhuzamosan a szövetségben komoly szakmai építkezés zajlott: meghatároztuk a fejlődés irányát, rendeztük a működési forrásokat, elnyertük támogatóink bizalmát. Úgy távozom, hogy nem egy félbehagyott művet, hanem komplett, pénzügyileg és szakmailag is jól működő rendszert adok át az utódomnak.Szerepet játszott a döntésemben az is, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke vagyok, a megalakulása óta szintén óriási fejlődésen ment keresztül. 2017-ben 4 fővel indultunk, mára az Alapítvány és hat cége közel 100 munkatársat foglalkoztató cégcsoporttá vált, mely számos projektet visz, fontos szakmai szolgáltatásokat nyújt a turisztikai szektor szereplői számára. Ez óriási felelősség. Emellé jön a nemrég alakult VisitBalaton365 ügyvezetése. A lemondás oka tehát tisztán racionális: a szétaprózódás helyett az új feladatomra szeretnék koncentrálni.

Vállal azért a továbbiakban is pozíciót vagy feladatot az MKSZ-ben?

Számos korábbi elnökkel ellentétben nem fejvesztve hagyom el a szövetséget, sőt, nagyon büszke vagyok mindarra, amit elértünk. Különösen fontos, hogy a 2017-ben még 200 millió forint költségvetésű MKSZ a BalatonBike365 kerékpáros projekt keretében egy 1,2 milliárd forintos európai uniós fejlesztést valósított meg és az ennek révén létrehozott szolgáltatásokat rentábilisan üzemelteti a Balaton térségében. Tiszta, jogilag rendezett, pénzügyi kockázattal nem fenyegető helyzetben adom tehát át a szövetség vezetését.

Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy az utódomnak jelölt Schneller Domonkost jó szívvel ajánlom a tagság figyelmébe. Nálam valamivel fiatalabb, jó erőben lévő és nagy lendülettel rendelkező, elkötelezett szakemberről van szó, akinek szívügye a kerékpársport, emellett kiváló vezetői képességekkel, komoly közigazgatási munkatapasztalattal és kormányzati kapcsolatrendszerrel is rendelkezik.

Ha a közgyűlés a csütörtöki ülésén úgy dönt, hogy beválaszt az új elnökségbe, a tapasztalataimat szívesen megosztom, ezzel a folyamatossághoz is hozzá tudnék járulni. Emellett a szabadidősporttal, a gravel szakág fejlesztésével, valamint a kerékpáros sportturisztikai ügyekkel foglalkoznék szívesen.

Ettől függetlenül a jövőben az új feladataim ellátása mellett a kerékpársportos vonalat is viszem tovább. Meggyőződésem ugyanis, hogy a Balaton térsége igazi gravel paradicsom, a terepviszonyok, a táj, a versenyhelyszínekként igénybe vehető települések kimeríthetetlen kapacitásokkal rendelkeznek e szakág tekintetében. Szeretném, ha rövidesen bekerülnénk az UCI Gravel World Seriesbe, majd néhány éven belül gravel Európa- és -világbajnokságot rendezhetnénk. Akárcsak a BalatonbBike365 által kínált lehetőségek, a több ezer fős, ősszel és tavasszal zajló rendezvények szintén jelentős mértékben hozzájárulhatnak a négy évszakos Balaton megteremtéséhez.

Korábban a Turizmus.com-nak már nyilatkozott arról, hogy a VisitBalaton365 nem teljesen új szervezet. A 2019 és 2023 között projektszervezetként működő BalatonBike365 Nonprofit Kft.-t nevezték át és tették alkalmassá a térségi desztinációmenedzsment-munkára. Hogyan képzeljük el ezt az átalakulást?

Az alap valóban az a hét év, melynek sikereire és eredményeire támaszkodva az eddig elsősorban kerékpáros turisztikai szervezet immár általános balatoni desztinációmenedzsment-feladatokat is felvállalt. A lépés logikus, hiszen a BalatonBike365 projekttel létrejött az infrastruktúra és egy ütőképes csapat is összeállt, szakembereink révén a szükséges tudás és tapasztalat birtokában vagyunk. Korábban is együttműködtünk a térségi szervezetekkel és szolgáltatókkal, a munkához szükséges gazdasági kapcsolatokkal is rendelkezünk.  Szervezetünk képzésekben, tréningekben, szemléletformáló programokban, konferenciákban, piackutatásban, marketingaktivitásban és kommunikációban egyaránt otthon van, minden tekintetben alkalmas tehát a desztinációmenedzsment feladatok ellátására.

Szeretném aláhúzni, hogy a két szervezet között nem az én személyem, hanem maga a megközelítés, a négy évszakos Balaton megteremtésének a célja lesz a kapocs. Nagyon jó vállalkozások és lelkes polgármesterek vannak a térségben, de a Balaton térsége csak összehangolt célok és kommunikáció révén, egységes márkaként lehet látható és sikeres. A VisitBalaton365 ügyvezetőjeként ennek szervezése, szakmai támogatása lesz a következő években az elsődleges feladatom.
_______________________________
Szerző: Pintér Tünde
Forrás: Turizmus.com
Kép: Dombóvári Judit