A juice-ok új generációja

Szerző: | 2020.09.30 | Alapanyagok, Italsor

Egyre többek számolnak be arról, hogy részleges böjttel diétáznak, akadnak, akik teljes böjti napokat tartanak, vannak böjttáborok, és az a szó, hogy léböjtkúra, már senkinél nem csapja ki a biztosítékot.

Egyre több helyen lehet kapni frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, és szerencsére idehaza is elterjedőben van a juice bár intézménye. Az egyik legprofibb ilyen juice bár neve Fű, és az egyik tulajdonosa Gráf Franciska Jennifer, aki hosszú évek óta foglalkozik levekkel. Vele ültünk le beszélni erről a böjtjelenségről, hogy ő mit gondol minderről, és hogyan és mikor került a juice-bizniszbe.

Jenny, régóta ismerlek, mindig mindenki Jennynek hív, úgyhogy amikor megtudtam, hogy az igazi neved Franciska, igencsak meglepődtem. Hogy lettél Jenny?

A teljes nevem Gráf Franciska Jennifer, úgyhogy a Jenny is igazi név. New Yorkban születtem, és San Franciscóban fogantam – innen a Franciska. A Jenniferhez pedig az akkor ötéves bátyám ragaszkodott, mert így hívták a nagy szerelmét az oviban. Amerikában persze mindenki Jennynek hívott, sőt amikor hazaköltöztünk, és az első magyar tanítónénim örvendezve mondta, hogy végre van egy Franciska tanítványa, mert az a kedvenc neve, én sírva fakadtam, és kikértem magamnak, mondván, hogy Jenny vagyok. Most már viszont nagyon szeretnék Franciska lenni, de rajtam maradt a Jenny.

Valamelyik szülőd amerikai?

Nem, édesapám biokémikus kutató professzor, és a születésemkor éppen ott dolgozott, a család pedig ment vele. Én, mivel ott születtem, amerikai állampolgár voltam sokáig, most már, hogy a törvények ezt lehetővé teszik, kettős állampolgár vagyok: magyar és amerikai.

Szerinted Kaliforniából hozod az egészséges élet és a levek iránti elkötelezettségedet?

Sose volt mindegy nekem a táplálkozás és az egészség, bár a családban kakukktojásnak számítottam, mert sose volt erősségem a kémia és a biológia, mert aztán a bátyám is orvos lett egyébként. A reáltudományok nem hoztak lázba, én először a külkerre jártam és közgazdászként végeztem, aztán a Radio Caféban volt angol nyelvű műsorom McMenemy Márkkal, utána pedig sokáig salesesként dolgoztam. Akkoriban hatalmas menőség volt hirdetési felületeket értékesíteni, viszont nagyon rosszul éltem: túlóráztam, éjszakáztam, helytelenül táplálkoztam, túledzettem magam, hiszen egy értékesítőnek mindig jól kell kinéznie, egyszóval tönkretettem magam. Testem-lelkem megsínylette ezt az időszakot, és éreztem, hogy tennem kell valamit, hogy helyrebillentsem a szervezetem egyensúlyát, és kikötöttem egy léböjtházban. Annyira megtetszett, hogy három hét múlva, egy asztrológiai elemzés után a tulajdonossal kávéztam, aminek az lett a vége, hogy elkezdtem a Napsugár Életházban dolgozni.

Hiszel az ezoterikus tudományokban?

Abszolút hiszek, igen. Viszont a tudomány szóról most az jut eszembe, hogy egy olyan tudományos családban, mint az enyém, ahol minden bajra a nyugati orvoslás által kínált megoldásokat választották a családtagjaim, ma már elfogadják, ha egy-egy problémára alternatív természetes megoldást kínálok nekik.

Térjünk vissza a Napsugár Életházhoz. Mi volt ott a dolgod, és meddig tartott, hogy lett vége?

Tulajdonostársként csatlakoztam a szervezethez, csoportokat is vezettem, és az értékesítésben is részt vettem. Rengeteget tanultam szakmailag ott, illetve közben találkoztam Dudás Katával, aki az Angyalok Konyhája alapítója, és ő is fontos mesteremmé vált. Azóta egy hatalmas ausztrál jiuce király, Joe Cross kurzusát is elvégeztem, és folyamatosan képzem magam autodidakta módon.

Hogyan önállósodtál végül?

Akkor már nagyon foglalkoztatott, hogy a Pilisből a városba is el kellene vinni a juice-koncepciót, és egy mesebeli találkozás segített ebben, ugyanis Mautner Zsófi eljött az egyik böjtünkre, és ő ismertetett össze Nemesvölgyi Attilával, akinek irányításával aztán létrehoztuk a Pozsonyi úton a Tütü juice bárt, ami tulajdonképpen a Fű elődje volt, és ahol én voltam a szakmai vezető.

Miért lett vége a Tütünek?

Túl nagy volt az üzlethelyiség szerintem, ebből a műfajból nem lehet akkora hasznot kitermelni, ráadásul nincs is szükség olyan nagy térre. Négy évig tartott, és rengeteget tanultam abból az időszakból.Tóth Ági volt akkor az ügyvezető, ő állt elő az ötlettel, hogy nyissunk egy közös üzletet, ez lett a Fű, ami most négy éve, 2016 decemberében nyitott. Van egy harmadik üzlettársunk is, Kotán Zsófi, ő az ügyvezető. Ági viszi a pénzügyeket és a logisztikát, illetve ő felel a kiszállításokért, én pedig a termékfejlesztést és a marketinget viszem.

A Fűben kijön a matek?

Hatalmas eredménynek tartom, hogy másfél év után pluszos lett a vállalkozásunk, és rengeteg ötletünk van még a fejlesztési lehetőségeket illetően.

Te hogy látod, mennyire fogadja el a tudomány a böjtök hasznát?

Saját tapasztalatom is mutatja, és mindenféle kísérlet is igazolja, hogy nagyon jót tesz a böjt az egészségnek, csak a nyugati orvoslás a gyógyszerbiznisz miatt nem tudja ezt teljes mellszélességgel támogatni. Vannak azért olyan szélsőségek, amikkel én sem értek egyet, például azt mondják, hogy az emberi szervezet kibírja negyven napig csak vízen, de szerintem az már túlzás.

Szerinted mi az ideális, ha valaki léböjtre adná a fejét?

Évente két alkalommal érdemes szerintem ötnapos böjtöt tartani, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel. Évközben pedig minden héten egy-egy lénapot tartanék, illetve én tartok is, nekem ez a hétfő, a hétvégi dorbézolások nyomait eltüntetni, és kimosni a szervezetet egy kicsit. Az őszi időszakban érdemes felturbózni az immunrendszerünket, és mivel kifutnak a nyári zöldségek-gyümölcsök, válasszunk szezonálisat, hiszen érési időszakban a legmagasabb minden érték. A gyökérzöldségeket ajánlom, répát, céklát, és adhatunk hozzá almalevet. Én a céklalevet mindenkinek receptre írnám fel különben. Érdemes este inni, hiszen éjjel segíti a májat leghatékonyabban a méregtelenítésben. Ha fogyni szeretnénk, akkor turmixokat ajánlanék inkább, hiszen abban több a rost, jobban és tovább eltelít.

Ha léböjtöt tartunk, egy nap mennyi levet igyunk?

Egy nap 2 liter környékén, és ugyanannyi vizet hozzá. Zöldség-gyümölcs aránynak pedig 70-30 százalékot ajánlok.

Neked mi a kedvenced?

Én zöldpárti vagyok, minél zöldebb, annál jobb. Érdekes különben, hogy amikor nyitottunk, mindenki inkább piros koktélokat választott, és szeretném azt hinni, hogy kicsit a mi edukációs törekvésünknek is köszönhető, hogy mára többen kérnek zöld italokat.

Utolsónak a fenntarthatóság jegyében kérdezek egyet, mi történik a sok fennmaradó rosttal, miután kifacsartátok a gyümölcsök és zöldségek levét?

Ez szuper zárókérdés, mert két olyan terméket is fejlesztünk éppen, amik pont a darálék felhasználásáról szólnak, de erről ebben a pillanatban még nem mesélhetek ennél többet, viszont gőzerővel dolgozunk már rajta, és amint elkészülnek, mindenkihez eljuttatjuk a hírt.

 

Kép forrása: Facebook: Fű Juice Bár