A kutatók a kesudió és az avokádó mellett a kávé termesztésének problémáit vetíti elő; a klímaváltozás leginkább az arabica kávétermesztő régiókat fenyegeti leginkább.
Ez a kutatás más korábbi tanulmányokat folytat, illetve terjeszt ki: olyanokat, amelyek már dokumentálták az éghajlatváltozás káros hatását a kávébabokra. Az elemzés megállapította, hogy minden nagyobb kávétermelő régióban csökken a termesztési alkalmasság, így Brazíliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában is.
Mind a kesudió, mind az avokádó esetében a termesztésre alkalmas területek várhatóan globálisan bővülnek, ám az előrejelzések szerint a jelenlegi főbb termőterületeken – mint India, Elefántcsontpart és Benin – csökken jelentősen a termés, míg az avokádó esetében a Dominikai Köztársaság, Peru és Indonézia sínyli meg a klímaváltozást. A jövőben alkalmasabb területek lehetnek az Egyesült Államok, Argentína, Kína és Kelet-Afrika egyes részein.
Az elemzés szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a főbb termelő országokban szükség van az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, például a magasabb hőmérséklethez vagy a szárazsághoz alkalmazkodó fajták nemesítésére.