A kávétermelést is veszélyezteti a klímaváltozás

Szerző: | 2022.01.31 | Bennfentes, Hírek

A kutatók a kesudió és az avokádó mellett a kávé termesztésének problémáit vetíti elő; a klímaváltozás leginkább az arabica kávétermesztő régiókat fenyegeti leginkább.

 

Az éghajlatváltozás eredményeként csökken azoknak a területeknek a száma, ahol a fentebb felsorolt növényeket termesztik. Közülük a kávé az, ami az európai fogyasztókat igazán rosszul fogja érinteni.A tanulmány vezetője, Dr. Roman Grüter és munkatársai (zürichi egyetem) kombinálták az éghajlatváltozási előrejelzéseket és a talajtényezőket, hogy modellezzék, hogy a különböző régiók mennyire lesznek alkalmasak a növénytermesztésre 2050-ben. 14 globális éghajlati modellből származó előrejelzéseket használtak három különböző jövőbeli kibocsátási forgatókönyvre. A tényezők között szerepelnek olyan adatok, mint a növények talajszükséglete, például a pH, az összetétel, illetve olyan földrajzi szempont, mint a terület lejtése.

 

Ez a kutatás más korábbi tanulmányokat folytat, illetve terjeszt ki: olyanokat, amelyek már dokumentálták az éghajlatváltozás káros hatását a kávébabokra. Az elemzés megállapította, hogy minden nagyobb kávétermelő régióban csökken a termesztési alkalmasság, így Brazíliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában is.

Mind a kesudió, mind az avokádó esetében a termesztésre alkalmas területek várhatóan globálisan bővülnek, ám az előrejelzések szerint a jelenlegi főbb termőterületeken – mint India, Elefántcsontpart és Benin – csökken jelentősen a termés, míg az avokádó esetében a Dominikai Köztársaság, Peru és Indonézia sínyli meg a klímaváltozást. A jövőben alkalmasabb területek lehetnek az Egyesült Államok, Argentína, Kína és Kelet-Afrika egyes részein.

Az elemzés szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a főbb termelő országokban szükség van az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, például a magasabb hőmérséklethez vagy a szárazsághoz alkalmazkodó fajták nemesítésére.