A Kistücsök útja a csomboros töltött káposztától az olajos nyurgapontyig

Szerző: | 2022.11.24 | Hírek

Idén novemberben töltötte be 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. A Balaton déli partjának ikonikus vendéglője a Stílusos Vidéki Éttermiséggel közösen egy gasztronómiai programsorozattal ünnepelte meg a jeles alkalmat tematikusan mutatva be hazánk gasztronómiai és borrégióit.

Az esemény után néhány nappal egy kötetlen hangulatú ebéd keretében a sajtó munkatársai is megismerhették a Kistücsök konyhájának fogásait. A hely alapító-tulajdonosa, Csapody Balázs bevezetőjében elmondta, hogy olyan klasszikus családi receptek alapján készített fogásokat tálaltak fel, amelyek a nyitás óta az étlapon szerepelnek.

Hozzátette, hogy törzsvendégeik elvárják, hogy ezek az ételek mindig elérhetőek legyenek. Természetesen az étlapon az „örökzöldek” mellett hetente változó szezonális ételek is szerepelnek.

Az első fogás hideg előételként egy olajos nyurgaponty volt, pirított kenyérszeleteken prezentálva. Csapody Balázs a kóstolás közben hangsúlyozta, hogy bár a Balatonból alapvetően továbbra is csak a horgászok foghatnak ki halat saját felhasználásra, a tó körüli tógazdaságokból immár kiváló minőségű alapanyagok kerülnek ki: a nyurgaponty mellett harcsát, tokféléket és süllőt is tudnak már vásárolni. A tojáshabos, morzsolt csemegekukoricával készülő olajos nyurgaponty olyan slágertermék, amely kis tégelyekben az étterem mellett tavaly nyitott delikatesz boltban is megvásárolható, sőt néha reggelire is kínálják a szintén tavaly megnyitott szálláshelyük vendégei számára.

Ahogy a fogások többsége, az olajos nyurgaponty is helyi alapanyagból készül | Fotó: turizmus.com

A következő fogás a szász húsleves volt, amely eredeti erdélyi receptet követ. A gazdag, krémes állagú leves jellegzetes fűszere a tárkony.

Egy másik tipikus erdélyi fűszernövény, a csombor volt az egyik főszereplője a következő fogásnak, a csomboros töltött káposztának, amely Csapody Balázs Szovátáról származó nagymamájának receptjét követi. A tulajdonos elmesélte, hogy az egyik vendég szóvá tette, hogy miért kell bizonyos fogásokat újragondolni. Az illető igencsak csodálkozott, hogy amikor megtudta, hogy ebben a fogásban semmilyen újragondolás nincs: Erdélyben bizony paprika nélkül, csomborral készül a töltött káposzta.

Ekkora már ugyan a társaság kezdett jóllakni a Jahni László séf és csapata által elkészített fogásokkal, de érkezett egy újabb klasszikus, a legtöbb alapanyaghoz hasonlóan szintén egy környékbeli gazdától beszerzett Angus marha húsából készült vadas marhaszelet. Az ízek tökéletes harmóniája, a mártás selymes krémessége mindenkit lenyűgözött.

Vadas marha | Fotó: turizmus.com

Az ebéd a törzsvendégek egyik kedvencének számító, üvegpohárban tálalt kávékrémmel zárult.

Kávékrém | Fotó: turizmus.com

Az ebéd után a vendégeknek lehetőségük nyílt megtekinteni a Kistücsök tavaly megnyitott négycsillagos szálláshelyét, illetve a havonta megújuló degusztációs menüt kínáló „Séfszobát” is.

A Séfszoba | Fotó: turizmus.com

A 19 szobából és két lakosztályból álló szálláshely első éve egyébként kiválóan sikerült – tudtuk meg Csapody Bencétől, az alapító fiától, aki az ötven főt foglalkoztató családi vállalkozásban ezt a területet irányítja. Mint elmondta, nyáron a vendégeik 80%-a belföldi volt, ősszel ez az arány 60%-ra csökkent, a külföldiek közül a legtöbben németek, osztrákok, horvátok és szlovének,az utóbbi két nemzet tagjai legtöbb esetben egy budapesti látogatáshoz kapcsolódva állnak meg 1-2 éjszakára náluk.

Szülinapi gasztroünnep A 30 éves étterem a minőségi vidéki éttermeket összefogó Stílusos Vidéki Éttermiséggel közösen ünnepelte születésnapját november 18 és 20. között, tematikusan mutatva be hazánk gasztronómiai és borrégióit. A SVÉT meghívott tagjai között szerepelt az Erhard Étterem (Sopron), a Rosinante Fogadó (Szigetmonostor), a Nomád (Noszvaj), a Páskom Cottage (Lajoskomárom) és az Anyukám mondta (Encs), a meghívott séfek egy-egy fogással mutatták be konyhájukat. A születésnapi programsorozat lezárásaként december 2-án kerül megrendezésre a “20-30-70 Vacsora”, ahol a 30 éves étterem a most 20 éves Béres Pincészettel közösen ünnepel majd egy vacsoraest keretében a Séfszobában, ezzel is kifejezve tiszteletüket Béres Józsefnek, aki decemberben ünnepli 70. születésnapját.

Forrás: turizmus.com | Szerző: Szántó Zoltán