A Lánchíd oroszlánjainak nyelve inspirálta Budapest legjobb koktélját

Szerző: | 2023.10.12 | Hírek

A Budapest Cocktail Week 2023 indulóinak a Lánchíd átadása és Budapest egyesítésének 150. évfordulója köré kellett építeniük koktéljukat. Budapest legjobb koktélja végül a Flava Kitchen & More The Lion’s Tongue névre keresztelt itala lett, melyet a Lánchíd oroszlánjainak nyelve inspirált.

Az egyhetes eseményen 30 bár és étterem alkotásait kóstolhatták meg az érdeklődők és a szakmai zsűri. A 2023-as Budapest Cocktail Week verseny győztese a Flava lett, a The Lion’s Tongue névre keresztelt koktél Nagy Orsolya, a Flava bar managerének alkotása – közölte a BDPST Group.

A koktél három alkotóelemből épül fel: alapját Eminente Reserva 7 Year Rum adja, a varázslatot pedig répa és jázmin teszi teljessé, és macskanyelv díszíti. Az ötlet pedig a Lánchíd oroszlánjaihoz, sőt pontosabban, az őket alkotó szobrászhoz, Marschalkó János Sámuelhez kapcsolódik. A hiedelem szerint az oroszlánoknak nem tervezett nyelvet, emiatt pedig annyit gúnyolták, hogy a Dunába vetette magát. A legenda azonban nem igaz, az oroszlánoknak van nyelve, csak más szögből kell nézni őket, hogy láthassuk.

Nagy Orsolya bar manager a koktél ötletének születéséről is beszélt: „Amikor megkaptuk a verseny kiírását és koncepcióját, rögtön az oroszlán jutott eszembe, és a szobrok hiányzó nyelvének története. Azonnal tudtam, hogy valamilyen különleges, szokatlan elemet szeretnék belevinni. Az Eminente rum vaníliás, füstös – kávés – aszalt gyümölcsös ízvilága tökéletes harmóniát alkot a répa természetes édességével, ami nagyon jól működik süteményekben is. Ezt egészíti ki a jázmin parfümös könnyedsége. A répának köszönhető az élénk narancssárga szín. Ahogy a Flava többi ízénél, itt is meg szerettem volna mutatni a nemzetköziséget, a különleges alapanyagokat. Így találkozott a kubai rum az európai sárgarépával és a kaukázusi jázminnal. A koronát pedig a magyar macskanyelv csokoládé adta, hiszen nagymacskáról beszélünk” – folytatta.

A Flava Lion’s Tongue koktéljának inspirációját egy legenda adta a Lánchíd nagymacskáinak hiányzó nyelvéről | Fotó: BDPST Group

A győztes The Lion’s Tongue koktélt október 13-ától mindenki megkóstolhatja a Flava állandó kínálatában. A verseny pontozásának legnagyobb részét a szakmai zsűri, és a közönség szavazatai tették ki, mellettük a Budapest Cocktail Week csapata, a szponzorok és a bárok is értékelték az elkészült koktélkülönlegességeket. A Flava koktélja a nemzetközi zsűrinél és a közönségszavazatoknál is egyértelmű győzelmet aratott.

Győztesként Nagy Orsi és a Flava csapata kiutazási lehetőséget nyert a London Cocktail Weekre is, hogy a világ legnagyobb koktél rendezvényén új élményeket, inspirációkat gyűjthessenek.
___________________________________
Forrás: turizmus.com