A Magyar Ízek Utcája vezértémája idén a pecsenye

Szerző: | 2023.08.07 | Hírek

Augusztus 18–20. között immár 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját. A gasztrokulturális vásárnak a Várkert rakpart ad helyet, ahol végigkóstolhatjuk a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit, a Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, az idei vezértéma pedig a pecsenye lesz – ígérik a szervezők.

A pecsenyéknek minden fajtáját és formáját igyekeznek felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye, nyárson forog a malac és az ökör, lesz tárcsás hússütés és halsütés nyárson, de bográcsosok garmadáját és vadpecsenyéket is tálalni fognak, köztük egy igazi kuriózumot Petőmihályfáról, a részeges nyulat.

Szent István-napi kenyér és országtorta

A Magyar Pékszövetség 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A Szent István-napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István-napi Durumkenyerét ítélték meg, az Év Innovatív kenyerének pedig a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották. Ez utóbbi kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.

Egy új – a Sétáló sütemény – kategóriában is győztest hirdetett a szövetség: a Szinobor Kft. Málnás-pisztáciás pékfagylaltja nem más, mint tölcsérben kínált málna, roppanós pisztácia és fehér csokoládé.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. A címet Lakatos Pál (Levendula és Kert cukrászda, Szigetszentmiklós) Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének idei győztese pedig Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó) „Kikelet” elnevezésű kreációja lett.

Mindkét győztes tortát a Várkert Bazár Multitermében lehet megkóstolni augusztus 19-én és 20-án.

A gasztronómiai kínálat mellett a programkínálat is igen gazdag lesz a háromnapos eseményen. További információért kattintson IDE!
______________________________________
Forrás: Turizmus.com
Fotó: Magyar Ízek Utcája/Facebook