A magyar mangalica prémiumtermék lehet az USA-ban

Szerző: | 2016.10.26 | Alapanyagok, Hírek

Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba – mondta az első szállítást és a kinti gasztronómiai bemutatókat szervező Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Már megérkezett az Egyesült Államokba az első friss, fagyasztott magyar mangalicaszállítmány, igaz, egyelőre csak 60 kilogramm, amelyet gasztronómiai bemutatókon használnak fel. A hungarikumnak számító mangalicahúsból készült ételeket a texasi Houstonban mutatják be egy díszvacsora keretében, de a tervek szerint Dallasban és New Yorkban is megismertetik – mondta el Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Az elnök szerint mindez azért fontos, mivel ez az első alkalom, amikor nyers húst – és nem készterméket – szállíthatnak az Egyesült Államokba Magyarországról. A bemutatókon a potenciális vásárlók ismerkedhetnek meg a mangalicával. A tárgyalások alapján már amerikai vevő is jelentkezett.

A piacról elmondta, az elmúlt 6-7 évben Ázsiában is egyre több mangalicát vásároltak, most pedig az amerikai piac is megnyílhat a mangalicahús előtt, és ott is a prémium termékek közé kerülhet. Az Egyesült Államok piacára nagyon nehéz friss húst szállítani másik országból, de Tóth Péter szerint az újabb piaci lehetőség tovább növeli belföldön is a mangalica ázsióját, tartási kedvét, ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat.

Magyarországon 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon, ám az egyesület szeretné az utóbbi számot legalább 30 ezerre növelni. Az új piacok keresését az orosz embargó negatív hatása is ösztönzi – hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet elnöke.

A vágóhídon levágott hízók mintegy 75-80 százalékát exportálják, főként Spanyolországba, de jelentős vásárló Németország, Svédország és Anglia, továbbá az ázsiai országok, Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan is. A tenyésztők árbevétele éves szinten mintegy 3,6-4,0 milliárd forint, a termékek eladását is hozzászámítva az éves árbevétel 9-10 milliárd forintra tehető. Ebből az exportbevétel 25-30 százalékot tesz ki, de a kivitel arányát is növelni akarja az egyesület. (MTI)

mangalica_tabla

 

Mentés