A magyar szürke szarvasmarha

Szerző: | 2021.05.12 | Alapanyagok

Mindent hazánk egyik legemblematikusabb hús alapanyagáról.

„Egy vélt szakember Bécsben egyszer azt állította, hogy a fehér magyar marhának húsa nem ízletes és kemény. Éppen Bécs az ellenkezőről győzhet meg bárkit, mert oly jó ízű finom húst, mint ott, kevés európai városban fogyasztanak, és az ott vágott összes marháknak igen tetemes részét hízott fehér magyar ökrök szolgáltatják. A fiatal magyar hízott ökör húsa, mint az 1885-ik budapesti állatkiállítás megdönthetetlenül bebizonyította, bármely fajtáéval versenyezhet, sőt azok, a kik a nagyon kövér húst nem szeretik, ennek fogják az elsőséget adni.”

Az Osztrák- Magyar Monarchia írásban és képekben, 1888

Eredete bár pontosan nem ismert, de valószínűsíthetően a honfoglaló magyarsággal érkezett. A középkorban már bizonyítottan a Kárpát-medencében élő fajta. Szilárd szervezetű, szívós, színe rendkívül variábilis ezüst szürkétől a sötét daruszínig, szarva hosszú, változatos állású. Az 1800-as évekre a hazai marhaállomány 99%-a magyar marha volt (azaz szürke marha). Lábon hajtva az ország legnagyobb hasznot hajtó exportcikke, hazánk középkori fejlődésének mozgatórugója. A gépesítettség kezdetéig igásökörként meghatározó szerepe volt a szántóföldek művelésében. A gépesítettség széleskörű elterjedése és a szövetkezeti átszervezés halálra ítélte a fajtát. A mélyponton, az 1960-as években a hazai állomány mindössze 3 Állami Gazdaság gulyájára apadt (6 bika, 200 tehén). Megmentését a nemzeti érzésből eredő ellenállás jóérzése tette lehetővé, elszaporítását mai napig a gazdaságosságán felül a hazafias tudat segíti.

A fajta jelentősége napjainkban növekvőben van. Ellenálló, minőségi bio húst állít elő, kiváló borjúnevelő, magas genetikai és esztétikai értéket képvisel. Jó partner a haszonállat-előállító keresztezéseknél, béranyaként kiváló intenzív fajták szaporítására alkalmas.

A MAGYARSZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE 

Az 1960-as évekre drasztikusan lecsökkent a szürkemarha állomány. Megmentéséért a megmaradt gulyák tenyésztői, példa értékű összefogással, az utolsó pillanatban összeszedett, sokszor az akkori szabályokkal szembemenő tenyésztői munkát végezve megmentették a fajtát a kipusztulástól. Ennek a szakmai egyeztetésnek kiteljesedéseként 1982-től éves gazdatalálkozókat szerveztek, majd 1991-ben, mikor lehetőség nyílt rá, hazánkban civil szervezetként elsők között alapították meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületét. Az Egyesület ezt követően gyors növekedésnek indult, mára országos méretű, több száz aktív tagot számlál.

Az egyesület célja: A magyar szürke szarvasmarhafajta tenyésztése, védelme, terjesztése, bemutatása, valamint értékes tulajdonságainak fejlesztése és hasznosítása a géntartalékok megőrzésének szabályai szerint. A fajtát nemzeti értéknek tekintjük, amelynek tiszta fenntartása a jövő érdeke.

Az MSZTE feladatai

  • Törzskönyvi nyilvántartás vezetése,
  • Génmegőrzés,
  • Érdekvédelem,
  • Szaktanácsadás, kapcsolattartás a gazdákkal,
  • Termékek piacra jutásának segítése,
  • Hús eredetigazoló rendszer működtetése,
  • Kultúra és Hagyományőrzés,

Aktualitás: A szürkemarha állomány elérte azt a mennyiséget, ahol már nem csak a fajta megmentésére és mint szép Hungarikumra kell gondolnunk, hanem mint értékesíthető árualapra is. Tíz év kemény munkájának a gyümölcse az MSZE Kft. létrehozása. A 2021-es évtől éves szinten mintegy 1000 tonna friss/fagyasztott húst és húskészítményt tudunk a magyarországi gasztronómia és kereskedelem részére elérhetővé tenni. Terveink között szerepel párizsi, virsli, sonka és kenőmájas forgalomba hozatala. Termékeink szója, glutén, és sertéshús mentesek. Kereskedelmi politikánk a termék jellege miatt sajátságos. Régiónként, kereskedelmileg szegmentáltan jelenünk meg termékeinkkel a piacon, hiszen a minőséget és egyediséget képviseljük, csak úgy, mint maga a szürkemarha. Egyaránt jelentős a szakmai körökben való markánsabb megjelenés, és a nemzeti érték erősítése, mely mostmár mindenki számára elérhető.

Rendkívül fontosnak tartjuk a szürkemarha hús elterjedését a magyarországi gasztronómiában. Célunk, hogy az éttermek palettáján méltó helyre kerüljön, és ez által hazánkban újra népszerű legyen a marhahús fogyasztás ezeréves tradíciója. Gasztronómiai felhasználásra csakis a legjobb minőségű húst prezentáljuk. A vendéglátásban megjelenő húsnál alap kritérium, hogy csakis 3 évnél fiatalabb szürkemarha bika kerülhet az éttermekbe, amivel már alapvetően is garantálni tudjuk a hús kifogástalan minőségét. Az éttermeknek a hús eredetiségét igazoló, kizárólag 3 hónapig érvényes Tanúsítványt bocsájtunk rendelkezésre. Figyelembe vesszük a vendéglátás igényeit, és szoros együttműködésben a séfekkel, a számukra legmegfelelőbb formában készítjük elő a húsokat.

Fontos számunkra a szürkemarha, mint brand erősítése. Hogy minél szélesebb körben megismertessük a szürkemarha húst és annak különböző felhasználási lehetőségeit, 2021-ben megrendeztük az első Szürkemarha szakmai napot, ahol a vendéglátó szektort, séfeket, szállodásokat céloztunk meg. A vendéglátásban való megjelenést tudatosan, és itt is szegmentáltan koncepcionáljuk. Étteremi partnereink részére kidolgoztunk egy vendégközpontú tervet, mely szerint országos szinten több szürkemarha vacsoraesttel szponzoráljuk partereinket. Ezzel mind a vendéglátás szereplőit, mind a vendégeket is megcéloztuk, ahol szemtől-szemben is el tudjuk mondani miért is jó a szürkemarha hús, és milyen tradíciókat szeretnénk feléleszteni. Létrehoztuk a social média felületünket, illetve az ehhez kapcsolódó szakmai csoportunkat, ahol párbeszédet tudunk folytatni a szakmával, a vendéglátó szektorral, és még inkább piacképessé tudjuk tenni termékeinket.